Γάλα, Ασβέστιο, Κρέας, Οστεοπόρωση....

1

Πολλοί φίλοι μου πιστεύουνε ότι αν και το αγελαδινό γάλα είναι μολυσμένο με αντιβιοτικά και ορμόνες πρέπει να το πίνουμε για πρόσληψη Ασβεστίου και την αποφυγή οστεοπόρωσης. Η απάντηση μου είναι ότι το αγελαδινό γάλα περιέχει Ασβέστιο αλλά ο οργανισμός μας δεν το προσλαμβάνει. 


Η εξήγηση είναι πολύ απλή.
Ας επικεντρωθούμε στα δύο βασικά συστατικά που περιέχει ένα ποτήρι γάλα, τις ζωικές πρωτεΐνες και το Ασβέστιο. Το 58% της ζωικής πρωτεΐνης χρησιμοποιείται από τον οργανισμός μας, ενώ το υπόλοιπο 42% είναι θειικό οξύ (αρκετά όξινο). 

 Ο οργανισμός λόγο της πρόσληψης του θειικού οξέος και της οξινοποίησης, μέσω του μηχανισμού της ομοιόστασης, στην προσπάθεια του να κρατήσει σταθερό το pH των κυττάρων (που είναι 6.5) χρησιμοποιεί όλο το Ασβέστιο (το οποίο είναι αλκαλικό), με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διαθέσιμο Ασβέστιο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό. 

Πολλές έρευνες έδειξαν [1][2][3] πως η κατανάλωση πολλών ζωικών πρωτεϊνών, οδηγεί τον οργανισμό στην αφαίρεση Ασβεστίου από τα οστά, μέσω του μηχανισμού της ομοιόστασης, με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης.
 

Λύση για την πρόληψη της οστεοπόρωσης αποτελεί η κατανάλωση φυτικών πυγών Ασβεστίου όπως το σουσάμι, ταχίνι (ολικής), σπανάκι, μπρόκολο, λάχανο και 10-15 λεπτά έκθεση στον ήλιο (η βιταμίνη D βοηθάει στην απορρόφηση του Ασβεστίου).

Dr. K. Christidis
BSc, Beng(Hons), MSc, MPhil, PhD

References
[1]Hannan MT, Tucker KL, Dawson-Hughes B, Cupples LA, Felson DT, Kiel DP. Effect of dietary protein on bone loss in elderly men and women: the Framingham Osteoporosis Study. J Bone Miner Res 2000;15:2504–12.
[2]Frassetto LA, Todd KM, Morris RC Jr, Sebastian A. Worldwide incidence of hip fracture in elderly women: relation to consumption of animal and vegetable foods. J Gerontol Med Sci 2000;55:M585–92.
[3]Sellmeyer DE, Stone KL, Sebastian A, Cummings SR, for the Study of Osteoporotic Fractures Research Group. A high ratio of dietary animal to vegetable protein increases the rate of bone loss and the risk of fracture in postmenopausal women. Am J Clin Nutr 2001;73:118–22.



Πηγή
Σας άρεσε το άρθρο?
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟ FACEBOOK ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ή κάντε κλικ παρακάτω στα εικονίδια κοινωνικών δικτύων επιλογής σας:
Διαβάστε Περισσότερα... »

ΤΟ 75% ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ!!!

0

Έρευνα με ερωτηματολόγια και δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ότι 3 στους 4 γιατρούς και επιστήμονες αρνούνται τη χημειοθεραπεία για τον εαυτό τους, λόγω των ολέθριων επιπτώσεών της σε ολόκληρο το σώμα και το ανοσοποιητικό σύστημα, και λόγω του εξαιρετικά χαμηλού ποσοστού επιτυχίας της.
Σύν τοις άλλοις μόνο το 2 στα 4% όλων των καρκίνων έχουν ανταποκριθεί στη χημειοθεραπεία ή αποδεικνύονται οτι ωφελούν στην παράταση της ασθένειας ,όμως συνταγογραφείται σε όλα τα επίπεδα για σχεδόν κάθε είδος καρκίνου.
Δημοσκοπήσεις που έγιναν από καταξιωμένους επιστήμονες του Αντικαρκινικού Κέντρου McGill σε 118 γιατρούς, οι οποίοι είναι όλοι οι εμπειρογνώμονες για τον καρκίνο.
Ζήτησαν από τους γιατρούς να φανταστούν ότι πάσχουν από καρκίνο και να επιλέξουν μέσα από έξι διαφορετικές “πειραματικές” θεραπείες.Οι γιατροί όχι μόνο αρνήθηκαν την επιλογή της χημειοθεραπείας, αλλά είπαν ότι δεν θα επιτρέψουν ούτε στα μέλη των οικογενειών τους να περάσουν από αυτή την διαδικασία.

Οι αυτοάνοσες διαταραχές προκαλούνται κυρίως όταν οι άνθρωποι λαμβάνουν τις χημικές ουσίες από τα τρόφιμα, το πόσιμο νερό, εμβόλια μολυσμένα με χημικά, τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και τη ρύπανση του περιβάλλοντος.
Οι έρευνες αυτές έχουν μια βαθιά επίδραση στην κοινή γνώμη της χημειοθεραπείες στο μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής κοινωνίας, ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, που τις χρησιμοποιούν περισσότερο από κάθε έθνος στον κόσμο. Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης από τους γιατρούς επηρεάζει αισθητά και τους ασθενείς, κι έτσι αυξάνεται ο αριθμός ασθενών που στρέφονται σε φυσικές θεραπείες, με τρόπους που θεραπεύονταν στις αρχές της δεκαετίας του 1900, πριν από την αναλαμπή της διεφθαρμένης ιατρικής, των φαρμάκων, και της ακτινοβολίας.


today-is-begining-inspirational-cancer-quotes

Η χημειοθεραπεία γεμίζει τον οργανισμό με φρικιαστικές τοξίνες.
Οι γιατροί και οι επιστήμονες το ξέρουν, αλλά επειδή οι ​​παράνομοι από το FDA γιατροί συνταγογραφούν και δεν προτείνουν βιταμίνες, συμπληρώματα, βότανα, και σούπερ-τροφές, η χημειοθεραπεία εξακολουθεί να “συνιστάται.
Ο τρόπος για να νικήσετε τον καρκίνο είναι να αποτοξινωθεί το σώμα σας και να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Αν πχ ένα ηλικιωμένο άτομο είχε τραυματιστεί στο δάχτυλο του ποδιού, θα χρειαζόταν μια κρύα κομπρέσα για να τον βοηθήσει να θεραπευτεί, θα έβαζε το πόδι σε παγωμένο νερο κατ ‘επανάληψη για ημέρες, και στη συνέχεια, θα περίμενε το δάχτυλο του ποδιού να θεραπεύτει.
Οι γιατροί γνωρίζουν πόσο παράλογη είναι η ιδεολογία της χημειοθεραπείας, (είναι πραγματικά!)
Οι γιατροί αναγκάζονται να σιωπούν, διαφορετικά θα πρέπει να βρουν κάποιο άλλο επάγγελμα.

Η χημειοθεραπεία παρουσιάζει ελάχιστη επιτυχία στους όγκους που εμφανίζονται στο παχύ έντερο, τους πνεύμονες και το στήθος, όπως τεκμηριώνεται κατά την τελευταία δεκαετία, όμως με κάποιο τρόπο οι γιατροί εξακολουθούν να προωθούν την διαδικασία της χημειοθεραπείας για να εξαλείψουν τους όγκους των κακοήθων νεοπλασιών στις περιοχές του σώματος.
Θα μπορούσε άραγε να είναι κάποια ακραία σύμπτωση το γεγονός ότι παρόλο που το 75% των γιατρών αρνούνται την χημειοθεραπεία για τον εαυτό τους και τα μέλη των οικογενειών τους, να την επιβάλλουν ακόμα στο 75% των ασθενών τους; Η δαπανηρή τιμή της χημειοθεραπείας και οι μίζες των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών κραυγάζουν την απάντηση “όχι”.
Στην καλύτερη περίπτωση, η χημειοθεραπεία θα πρέπει να θεωρείται εναλλακτική θεραπεία, αλλά για πάνω από 70 χρόνια η αλλοπαθητική ιατρική έχει διαστρεβλωθεί στην αντίληψη του κοινού, δηλαδή η παραδοσιακή ιατρική, έτσι, αν ο μη γένοιτο συμβεί σε σας μια τέτοια περίπτωση και ο γιατρός σας προτείνει χημειοθεραπεία…..ρωτήστε τον εάν θα έκανε το ίδιο πράγμα στον εαυτό του, η στα μέλη της οικογένειας του.


Πηγές






Σας άρεσε το άρθρο?
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟ FACEBOOK ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ή κάντε κλικ παρακάτω στα εικονίδια κοινωνικών δικτύων επιλογής σας:
Διαβάστε Περισσότερα... »

Ο επαναστάτης της φακής!

0
Το πρώτο βιβλίο vegan λογοτεχνίας στην Ελλάδα! - ΔΩΡΕΑΝ

Καλωσήλθατε στη νουβέλα "Ο Επαναστάτης της Φακής" η οποία κυκλοφορεί ελεύθερα στο διαδίκτυο
σε ηλεκτρονική μορφή και μπορείτε να την κατεβάσετε δωρεάν
.

Ο Επαναστάτης της Φακής είναι κάτι παραπάνω από ένα βιβλίο.

Είναι η ακατανίκητη έλξη ενός οράματος που σε ανύποπτο χρόνο θα γεννήσει στον καθένα την εκούσια επιθυμία αλλά και τη δύναμη να ευθυγραμμίσει τη ζωή του με τον δίκαιο και συμπονετικό κόσμο για όλους τους αισθανόμενους.


Ο Χρήστος Γρ. Γεωργιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας) και εργάζεται ως εκπαιδευτικός. Γράφει διεξοδικά για την ειρηνική διατροφή και την περιεκτική δικαιοσύνη (veganism) (περισσότερα από 100 άρθρα τα οποία είναι δημοσιευμένα στο διαδίκτυο) και επίσης ασχολείται εθελοντικά με την μετάφραση και τον υποτιτλισμό άρθρων και βίντεο για τα ίδια θέματα.Το 2015 κυκλοφόρησε σε αυτο-έκδοση την νεανική νουβέλα «Ο επαναστάτης της φακής» η οποία διανέμεται δωρεάν σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου από τον ιστοχώρο epanastatistisfakis.weebly.com.

http://epanastatistisfakis.weebly.com/kappaalphatauepsilonbetaalphasigmatauepsilon-deltaomegarhoepsilonalphanu.html

Κατεβάστο το δωρεάν κάνοντας κλικ εδώ  ή στην εικόνα του οπισθόφυλλου

  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

                                                                           Ο συγγραφέας απαντά στις ερωτήσεις του
alter ego


 1 - Πώς γεννήθηκε η ιδέα της συγγραφής του «Επαναστάτη της φακής»;

      Το βιβλίο οφείλει την ύπαρξή του στην προσωπική μου ιστορία μεταμόρφωσης και ουσιαστικά αποτελεί το απόσταγμα της μακρόχρονης εμπειρίας και εμβάθυνσης σε μια ζωή περιεκτικής δικαιοσύνης (veganism) και ειρηνικής διατροφής. Χωρίς αυτή την μεταμόρφωση θα ήταν αδύνατο να γεννηθούν μέσα μου όλα αυτά που αναφέρονται στο βιβλίο. Μέσα του συμπυκνώνεται όλη αυτή η όμορφη διαδρομή και μαζί της η συνεχής έρευνα και μελέτη στο ζήτημα του σεβασμού της αξίας της ζωής όλων των αισθανόμενων όντων. Σαν ιδέα πρωτοήρθε στο μυαλό μου το 2012 σε μια στιγμή "εύρηκα" όταν αντιλήφθηκα το τεράστιο δυναμικό που έκρυβε η φράση "επαναστάτης της φακής" μέσα στο πλαίσιο της ειρηνικής διατροφής. Και με δεδομένο ότι δεν υπήρχε κανένα λογοτεχνικό κείμενο για το συγκεκριμένο ζήτημα, ένοιωσα την ανάγκη να γραφεί κάτι που θα μυεί τους νέους σε όλες αυτές τις όμορφες ιδέες και υψηλές αξίες που δυστυχώς έχουν ωθηθεί στο περιθώριο στη συγκυρία μας.

2 - Ο τίτλος του βιβλίου είναι ευρηματικός. Πώς προέκυψε;

     Βλέποντας τη συγκεκριμένη φράση μέσα από το πρίσμα της ειρηνικής διατροφής ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι αυτή η φράση αποκτούσε πραγματικό και πλήρες νόημα: μεταμορφωνόταν στην αλήθεια  του σεβασμού της ζωής και της δικαιοσύνης στην περίπτωση της εκμετάλλευσης των ζώων.

3 - Ο κεντρικός ήρωας είναι ένας έφηβος, ο Νικηφόρος, και μέσα από την αφήγηση σκιαγραφείται η εσωτερική, συνειδησιακή του αγωνία για την κατάσταση του σημερινού κόσμου. Υπάρχει αυτή η αγωνία και η ανάγκη της αλλαγής στους νέους σήμερα;

    Σίγουρα υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους και πολύ περισσότερο στους νέους παρά την τεράστια προσπάθεια αποπροσανατολισμού και παροπλισμού τους σε ακίνδυνες για το σύστημα ενασχολήσεις και επιλογές ζωής.

4 - Οι κύριοι ήρωες του βιβλίου δεν είναι μόνο άνθρωποι αλλά και ζώα. Υπάρχει κάποιος λόγος γι’ αυτό;

    Είναι ο τρόπος να αναδειχθεί η πραγματική διάσταση των ζώων, ως αισθανόμενων όντων με τα ίδια δικαιώματα όπως κι εμείς μέσα σε ένα Μητρικό οικοσύστημα που μας δημιούργησε και μας φιλοξενεί όλους.

5 - Το βιβλίο εστιάζει στην νέα ατομική κοσμογονία ως αποτέλεσμα ενός δυνατού ερεθίσματος-εναύσματος, ενός big bang. Πώς και πότε μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο;

    Η αλλαγή καραδοκεί και σε ανύποπτο χρόνο, εκεί μάλιστα που δεν το περιμένεις, μπορεί να συμβεί: να έρθει δηλαδή αυτή η μαγική στιγμή της επίγνωσης. Από εκεί και πέρα τα πράγματα εκτυλίσσονται μόνα τους.

6 - Ο «Επαναστάτης της φακής» προτείνει μια άλλου είδους επανάσταση. Σε τι διαφέρει από αυτό που ως τώρα ορίζαμε ως επανάσταση;

     Η επανάστασή του είναι ειρηνική και πραγματική, με την έννοια ότι αλλάζει τις αξίες με τις οποίες ζούμε, πράγμα που δεν συνέβη με όλες τις προηγούμενες επαναστάσεις.

7 - Στο βιβλίο γίνεται αρκετές φορές αναφορά στον αισθανόμενο άνθρωπο που υπάρχει μέσα μας. Που παραπέμπει;

    Ουσιαστικά αναφέρεται στη συμπόνια και στην αποδεδειγμένη επιστημονικά πλέον τάση του ανθρώπου για το καλό.

8 - Ο «Επαναστάτης της φακής» εισάγει «καινά δαιμόνια», ιδέες εντελώς ή σχεδόν άγνωστες στην ελληνική κοινωνία όπως καταφύγια ζώων φάρμας, δάση τροφής, περιεκτική δικαιοσύνη, ειρηνική διατροφή. Τι αποδοχής μπορεί να τύχουν αυτές οι ιδέες από το ευρύ κοινό;

    Αντικειμενικά και με όρους ορθής λογικής και αξιών, μπορούν μόνο να τύχουν θετικής αποδοχής – αρκεί να ξεκαθαρίσει η ομίχλη της σύγχυσης στο μυαλό και στη καρδιά των ανθρώπων.

9 - Ομολογουμένως το βιβλίο συγκινεί σε πολλά σημεία και παροτρύνει στην προσωπική μεταμόρφωση. Είναι η δύναμη της γραφής και του λόγου ή ίσως κάποια άλλη δύναμη που προκαλεί τα παραπάνω;

    Πέρα από το λόγο θεωρώ ότι είναι η λυτρωτική δύναμη μιας απελευθερωτικής ιδέας που τελικά αναδύεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου: ότι
δηλαδή μπορούμε να ζούμε και να θριαμβεύουμε σε κάθε επίπεδο χωρίς κανείς να καταπιέζεται και να υποφέρει.

10  - Το βιβλίο είναι κατά βάση μια φιλοσοφική αναζήτηση για το ρόλο του ανθρώπου μέσα σε ένα Μητρικό οικοσύστημα που έχει ως κορυφαίο χαρακτηριστικό του την αισθανόμενη ζωή.  Από τις πολλές αξιόλογες ρήσεις που υπάρχουν, ξεχωρίζει η παρακάτω: «Ο σκοπός ενός ειρηνικού, δίκαιου και αειφόρου κόσμου για όλους επιτυγχάνεται μόνο όταν η επίγνωση, η συνειδητότητα και η υπευθυνότητα φτάσουν στην ολοκλήρωσή τους.» Πόσο κοντά ή μακριά βρισκόμαστε ως άτομα και ως ανθρώπινο είδος από την τελείωση που υπονοεί η ρήση;

    Η μετάβαση στο νέο κεφάλαιο της ειρηνικής διατροφής είναι η επόμενη μεγάλη μετάβαση της ανθρωπότητας και αυτή είναι επικείμενη – ήδη μάλιστα με έναν αρκετά ενθαρρυντικό ρυθμό αυτή έχει αρχίσει να συμβαίνει και το βλέπουμε τώρα πια και στη χώρα μας.


11 - Γράφετε για το χρήμα ή για τη δόξα;

    Για τίποτα απ’ τα δύο. Η συγγραφή ξεπήδησε αυθόρμητα μέσα μου ως ανάγκη όταν έκανα κι εγώ την μετάβασή μου στο κόσμο του επαναστάτη της φακής και άρχισα να βιώνω αυτό τον θαυμαστό, νέο κόσμο που γεννιέται και μορφοποιείται μέσα μου από την εμπειρία μιας ζωής περιεκτικής δικαιοσύνης και ειρηνικής διατροφής. Περιγράφω αυτή την πρωτόγνωρη, απρόσμενη αλλά ευχάριστη και δημιουργική Οδύσσεια ανακαλύψεων, σκέψεων και συναισθημάτων που ούτε καν είχα ποτέ διανοηθεί ότι θα  βίωνα πριν έρθω σε αυτό τον τρόπο αντίληψης του κόσμου. Γράφω λοιπόν για να αναδείξω τη δύναμη της επίγνωσης, της συνειδητοποίησης, της αλήθειας και τον απελευθερωτικό αντίκτυπο που μπορούν να έχουν σε κάθε ζωή. Και πιστεύω στην αξία της προσφοράς και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών γι αυτό και προσφέρω το βιβλίο μου δωρεάν στους αναγνώστες χωρίς να σκέφτομαι ή να σκοπεύω στην αναγνώριση ή στην υστεροφημία.

12 - Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες κλείνοντας;

    Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι μας κρύβουμε μέσα μας έναν επαναστάτη της φακής και ότι όσο πιο άμεσα αποκαταστήσουμε την επαφή μαζί του και τον αναγνωρίσουμε ως τον πραγματικό μας εαυτό, τόσο πιο γρήγορα θα επουλώσουμε το κόσμο μας και θα κάνουμε πραγματικότητα αυτό που σήμερα φαντάζει ουτοπία.



Πηγή
Σας άρεσε το άρθρο?
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟ FACEBOOK ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ή κάντε κλικ παρακάτω στα εικονίδια κοινωνικών δικτύων επιλογής σας:
Διαβάστε Περισσότερα... »

Η σιωπηλή κραυγή των βενζοδιαζεπινο-εξαρτώμενων ασθενών!!!

0

ΠΕΙΤΕ "ΟΧΙ" ΣΤΙΣ ΒΕΝΖΟΔΙΑΖΕΠΙΝΕΣ!


Οι βενζοδιαζεπίνες, είναι ναρκωτικά. Προκαλούν εξάρτηση, παρόμοια με αυτή που προκαλεί το αλκοόλ, ή και χειρότερη, γι' αυτό και δεν πρέπει να συνταγογραφούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, συμβαίνει το αντίθετο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία χιλιάδων άρρωστων εξαρτημένων ανθρώπων. Οι προκαταλήψεις, τα τεράστια κέρδη απ' αυτά τα φάρμακα, το γεγονός ότι αποτελούν την εύκολη λύση δια πάσα νόσο και πάσα μαλακία, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία στρατιών ναρκομανών - θυμάτων των ηρεμιστικών σε όλο τον κόσμο. ΕΥΤΥΧΩΣ κάποιοι γιατροί, όπως η Dr. Heather Ashton, διερεύνησαν το πρόβλημα των ουσιών αυτών εις βάθος και πρόσφεραν στους εξαρτώμενους ασθενείς λύσεις και τρόπους διαφυγής και θεραπείας.
Όποιος θέλει να διακόψει με ασφάλεια τα ηρεμιστικά - βενζοδιαζεπίνες πρέπει να διαβάσει το Ashton Manual. 

Θα το βρει δωρεάν σ' αυτή τη διεύθυνση

Αυτά τα φαινομενικά αθώα χάπια βρίσκονται σχεδόν σε κάθε ελληνική οικογένεια (στην Ελλάδα η υπερσυνταγογράφησή τους έχει ξεπεράσει κάθε όριο!) και το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες εξαρτημένοι πολίτες, με ποικίλα προβλήματα σωματικά και ψυχικά.

Οι βενζοδιαζεπίνες κυκλοφορούν στην Ελλάδα με διάφορα ονόματα

Xanax (αλπραζολάμη)
Tavor - πρόκειται για το γνωστό Ativan (λοραζεπάμη)
Stedon - πρόκειται για το πασίγνωστο Valium (διαζεπάμη)
Rivotril - ευρύτερα γνωστό σε άλλες χώρες ως Klonopin (κλοναζεπάμη)
Lexotanil - (βρωμαζεπάμη)


και πολλά-πολλά άλλα.
Εδώ μια καλή λίστα με την ουσία, τα brand names, το χρόνο που χρειάζονται για να δράσουν, το χρόνο ημιζωής:         

Τα ηρεμιστικά αυτά σε αναγκάζουν να αυξάνεις τη δοσολογία συχνά, προκειμένου να διατηρείς το επιθυμητό αποτέλεσμα που επιφέρουν. Ταυτόχρονα προξενούν ποικίλες αλλοιώσεις στο σώμα, στο μυαλό και στην ψυχολογία.
Είτε άμεσα είτε έμμεσα σχεδόν κάθε λειτουργία του εγκεφάλου επηρεάζεται από τις βενζοδιαζεπίνες. Πρωτίστως επιδρούν στους υποδοχείς GABA του εγκεφάλου, ενισχύοντας τη δράση του χημικού GABA (Γ-αμινοβουτυρικό οξύ). Πρόκειται για έναν νευροδιαβιβαστή που μεταφέρει μηνύματα από τον ένα νευρώνα του εγκεφάλου στον άλλον. Τα μηνύματα μπορούν να συνοψιστούν σε μια λέξη: "ΗΡΕΜΗΣΕ". Το 40% των εκατομμυρίων νευρώνων του εγκεφάλου ανταποκρίνονται στο GABA, που σημαίνει ότι το GAΒA έχει μια ηρεμιστική δράση στον εγκέφαλο (είναι το φυσικό μας ηρεμιστικό και υπνωτικό).


Αυτή η φυσική δράση του GABA ενισχύεται από τις βενζοδιαζεπίνες (όσο μεγαλύτερη η δόση, σε τόσο μεγαλύτερο βαθμό).
Επίσης, οι βενζοδιαζεπίνες επιδρούν σε δικές τους περιοχές (υποδοχείς) που βρίσκονται πάνω στους υποδοχείς GABA.
Τα διαφορετικά είδη υποδοχέων βενζοδιαζεπινών έχουν ελάχιστα διαφορετικές λειτουργείες. Ένα είδος είναι υπεύθυνο για τα καταπραϋντικά αποτελέσματα, άλλο για τα ηρεμιστικά, και άλλο (ή συνδυασμός τους) για τα αντιεπιληπτικά αποτελέσματα.

Σαν αποτέλεσμα της ενίσχυσης της δράσης του GABA από τις βενζοδιαζεπίνες, η παραγωγή υπαρχόντων νευροδιαβιβαστών απ' τον εγκέφαλο (συμπεριλαμβανομένης της νορεπινεφρίνης, της σεροτονίνης, της ακετυλοχονίνης και της ντοπαμίνης) μειώνεται. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές είναι απαραίτητοι για τη φυσιολογική ετοιμότητα, τη μνήμη, το μυϊκό τόνο, το συντονισμό, τη συναισθηματική ανταπόκριση, τις φυσιολογικές ενδοκρινολογικές λειτουργίες, τον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, τον έλεγχο της πίεσης και πολλές άλλες λειτουργίες - όλες αυτές μπορούν να υποστούν ζημιά απ' τις βενζοδιαζεπίνες!

Άλλοι υποδοχείς των βενζοδιαζεπινών, που δεν έχουν σχέση με το GABA, βρίσκονται στα νεφρά, στο παχύ έντερο στο αίμα κ.λπ.

Το χειρότερο απ' όλα: O εγκέφαλος, με τη χρόνια λήψη των φαρμάκων (για κάποιες βενζοδιαζεπίνες και για κάποιους ανθρώπους λίγες εβδομάδες είναι αρκετές) "μαθαίνει" ότι δεν έχει ανάγκη από τόσο GABA για να λειτουργεί σωστά, και αρχίζει να παράγει λιγότερο. Όσο πιο πολύ λαμβάνει την τεχνική βοήθεια τόσο πιο πολύ αντιλαμβάνεται ότι ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ GABA (το φυσικό του ηρεμιστικό). Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, τι συμβαίνει όταν ένας χρόνιος χρήστης ξαφνικά διακόπτει τη χρήση των φαρμάκων. Μένει ΕΚΘΕΤΟΣ χωρίς φυσικό τρόπο αντιμετώπισης του στρες. Όπου "στρες" δεν εννοούμε το φυσιολογικό άγχος, αλλά την πλέον επώδυνη στέρηση που μπορεί να βιώσει το σώμα (ακόμα και η στέρηση της ηρωίνης περνάει σε λίγες εβδομάδες και δεν μπορεί να επιφέρει τον ΘΑΝΑΤΟ σε αντίθεση με τη στέρηση κάποιων βενζοδιαζεπινών, όπως το xanax, από υψηλές δόσεις, αν η διακοπή γίνει απότομα). Μιλάμε για συμπτώματα όπως:

Μύες/ αρθρώσεις: Πόνοι στους μύες, πόνοι στις αρθρώσεις, τρέμουλο, μυοκλονικοί σπασμοί.
Γαστρεντερολογικά: στομαχικοί πόνοι, κράμπες, διάρροια, φούσκωμα, δυσπεψία
Κεφάλι/πρόσωπο: πόνοι στο σαγόνι, πόνοι στα δόντια, πίεση στο κεφάλι, κάψιμο στο μέτωπο, τρίξιμο δοντιών, πονοκέφαλος / ημικρανία, παραισθησίες στο πρόσωπο, μυρμήγκιασμα στο κεφάλι, ζαλάδα
Διαταραχές αντίληψης: αίσθημα ότι περπατάς πάνω σε σύννεφο, ότι το σώμα είναι από ζελέ, τα αντικείμενα δείχνουν διαφορετικά, υπερευαισθησία στο φως, στον ήχο, στην αφή, αίσθημα ότι ο εγκέφαλος κινείται μέσα στο κεφάλι, αίσθημα υπερβολικού κρύου ή ζέστης, φαγούρα, αίσθημα εντόμων κάτω απ' το δέρμα
Αναπνευστικό: δύσπνοια, δυσκολίες στην αναπνοή, ταχύπνοια
Νευρολογικό: τρέμουλο, αίσθημα σαν ηλεκτροσόκ σε όλο το σώμα, παραισθησίες, κάψιμο, μούδιασμα, νευραλγίες
Καρδιολογικό: διαταραχές στην πίεση του αίματος, αίσθημα παλμών, ταχυκαρδία
Ισορροπία: ζάλη, διαταραχές ισορροπίας στη βάδιση, έλλειψη συντονισμού, ίλιγγος
Όρεξη: μειωμένη ή αυξημένη όρεξη, δίψα, απότομη απώλεια βάρους, εμετός
Ύπνος: ψευδαισθήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου, αϋπνία, εφιάλτες, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών
Ουροποιητικό: ακράτεια, συχνουρία
Ορμονολογικό: διαταραχές περιόδου
Ακοή: αλλοιωμένη ακοή, εμβοές ώτων/κουδουνίσματα
Αποπροσωποποίηση/ αποπραγματισμός: αίσθημα ότι είσαι αποκομμένος απ' τα πράγματα, απ' τους άλλους, απ' τον εαυτό σου και το σώμα σου, ότι δεν υπάρχεις, ότι δεν βλέπεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη
Ψυχολογικά Συμπτώματα: κατάθλιψη, αυπνία, ιδιαίτερα αυξημένο άγχος, κρίσεις πανικού, δύσπνοια, νευρικότητα
Σεξουαλικότητα: μειωμένη (και σπάνια αυξημένη) λίμπιντο
Συμπεριφορά:επιθετικότητα, απάθεια, εχθρικότητα, υπερκινητικότητα, υστερικό γέλιο, ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές
Φοβίες: φόβος για τρέλα, αγοραφοβία, φόβος απώλειας ελέγχου, φόβος επικείμενης καταστροφής, φόβος θανάτου
Σπάνια και μετά από απότομη διακοπή σε υψηλές δοσολογίες (κυρίως σε βενζοδιαζεπίνες με μικρό χρόνο ημιζωής): ντελίριο, ψύχωση, ψευδαισθήσεις, επιληπτικές κρίσεις

Προκαλεί εντύπωση που δαιμονοποιούμε τα παλιότερα φάρμακα (valium...) και εμπιστευόμαστε τα νεότερα (xanax). Στην πραγματικότητα τα νεότερα σκευάσματα, αυτά με τον μικρό χρόνο ημιζωής (το xanax έχει τον μικρότερο) προκαλούν όχι μόνο τη χειρότερη μορφή ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ αλλά και τα πλέον επώδυνα και επικίνδυνα στερητικά σύνδρομα.
Δεν είναι τυχαίο που γιατροί ΨΑΓΜΕΝΟΙ επάνω σε αυτά τα ναρκωτικά  (γιατί οι περισσότεροι, δυστυχώς, δεν είναι) προτείνουν την αντικατάσταση μιας βενζοδιαζεπίνης μικρής ημιζωής με μια βενζοδιαζεπίνη μεγαλύτερης (για παράδειγμα η Dr.Ashton προτείνει τη σταδιακή αντικατάσταση του xanax με το valium). Στην Ελλάδα, ωστόσο, είναι από δύσκολο έως αδύνατον να βρεθεί γιατρός που θα στηρίξει τον ασθενή που θέλει να ακολουθήσει τον εύκολο τρόπο διακοπής των δυσκολότερων ηρεμιστικών, συνταγογραφόντας του τα απαραίτητα χάπια. Θα συστήσει τη σταδιακή απευθείας διακοπή (και συνήθως σε χρόνους μη ρεαλιστικούς). Παράδειγμα - η διακοπή 0,25mg xanax την ημέρα είναι μη ρεαλιστικός τρόπος.

ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΟΤΙ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΜΙΑΣ  ΒΕΝΖΟΔΙΑΖΕΠΙΝΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΡΓΑ ΕΝΝΟΟΥΜΕ  Α Ρ Γ Α !!! Ας πάρει μήνες, ας πάρει χρόνια. Είναι ο μόνος τρόπος να ελαχιστοποιηθούν τα στερητικά συμπτώματα και να αποφευχθούν τα επικίνδυνα - όπως είναι οι επιληπτικές κρίσεις και το delirium tremens.

Για την Dr. Ashton
H Heather Ashton ίδρυσε και λειτούργησε μια κλινική απεξάρτησης για τους ανθρώπους που είχαν μπλέξει με βενζοδιαζεπίνες, απ' το 1982 έως το 1994. Στην κλινική περιέθαλψε και βοήθησε πάνω από 300 ασθενείς, παρατηρώντας την πρόοδό τους μέρα με τη μέρα και μαθαίνοντας πολλά για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες της χρήσης αυτών των ουσιών. Κάποιοι απ' αυτούς ήταν χρήστες για πάνω από 20 χρόνια, και κατάφεραν επιτυχώς να διακόψουν τα φάρμακα, απ' τα οποία ήθελαν να απαλλαχθούν επειδή δεν ένιωθαν καλά, έχοντας ποικίλα συμπτώματα σωματικά και ψυχολογικά. Όπως αναφέρει η Dr. Ashton "Πολλοί είχαν υποβληθεί σε νοσοκομειακές εξετάσεις με πλήρεις γαστρεντερολογικούς, καρδιολογικούς και νευρολογικούς ελέγχους (σχεδόν πάντα με αρνητικά αποτελέσματα). Ένας αριθμός τους είχε εσφαλμένα διαγνωστεί με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας. Αρκετοί είχαν χάσει τις δουλειές τους λόγω συνεχών ασθενειών".
Οι ασθενείς αντιλήφθηκαν πρώτοι, πριν από τον ιατρικό κλάδο, ότι η μακρόχρονη χρήση βενζοδιαζεπινών δημιουργούσε προβλήματα.
Σ' αυτό το ολιγόλεπτο βίντεο η Dr. Ashton μιλάει για την ασφαλή διακοπή των βενζοδιαζεπινών: 
 
  Οι βενζοδιαζεπίνες χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν τις κρίσεις πανικού,διαταραχές ύπνου και αγχώδεις καταστάσεις.Προέκυψαν σαν εναλλακτικά φάρμακα των βαρβιτουρικών και η χρήση τους αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά όμως οι παρενεργειές τους έχουν υποβαθμιστεί.'Όλοι πλέον -γιατροί και ασθενείς - αναγνωρίζουν ότι η χρήση των φαρμάκων αυτών πέρα των λίγων εβδομάδων, προκαλεί  φυσική εξάρτηση με βάρβαρο συνδρομο στέρησης.Σε σχέση με το 2004 το 2008 η συνταγογράφηση έχει αυξηθεί κατα 12,5% σε τέσσερα χρόνια και ποιος ξέρει που αλλού θα φτάσει αυτό το νούμερο αν συνεχίσουμε με τέτοιους ρυθμούς.Ο τζίρος του Xanax παγκοσμίως έφτασε τα 350 εκ δολ, με αύξηση 50% σε μια πενταετία!

Είναι γεγονός ότι έχουμε υπερσυνταγογράφηση βενζοδιαζεπινών και πολλοί ασθενείς καταλήγουν σε υψηλές δοσολογίες μετά από λίγα χρόνια ,δεδομένου ότι το νευρικό τους σύστημα συνήθισε και χρειάζεται μεγαλύτερες δόσεις για το ίδιο αποτέλεσμα.Σύμφωνα με καθηγητή ψυχοφαρμακολογίας στο παν. Newcastle της Αγγλίας η μακρόχρονη χρήση επηρρεάζει τη διανοητική κατάσταση του ασθενούς.

«Οι χρήστες των φαρμάκων αυτών στο τέλος μετανιώνουν γιατί αμελούν τα παιδιά τους , ξεχνούν πράγματα από την καθημερινότητα τους και στο τέλος καταλήγουν να διαλύουν την οικογένεια τους

 Επιπλέον η αγγλική κυβέρνηση είναι η μόνη που έχει εκδώσει οδηγία στους γιατρούς για συνταγογράφηση βενζοδιαζεπινών μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα.

Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας αυτών των φαρμάκων είναι ο θάνατος τραγουδιστή στην Αμερική ο οποίος κλείστηκε για παράβαση σε κρατητήριο και δεν είχε μαζί του τα Xanax στα οποία είχε εθιστεί..Οι φύλακες δεν είχαν να του χορηγήσουν και μετά από λίγες ώρες είχε ψευδαισθήσεις με κατάληξη να πεθάνει από το σύνδρομο στέρησης.
Σε άλλη περίπτωση έχουμε την εξής περιγραφή: «Ασθενής πάει σε ψυχίατρο λόγω στρες και του συνταγογραφεί βενζοδιαζεπίνη.Ο ασθενής είδε το χάπι σα μια απάντηση στα προβλήματα του,Με τον καιρό όμως το άγχος επέστρεψε και ο ασθενής δεν έβλεπε βελτίωση συμπτωμάτων με το φάρμακο.Μετά από έξι χρόνια πήγε σε νέο ψυχίατρο ο οποίος πληροφόρησε τον ασθενή για την εξάρτηση του.Ο ασθενής μέσα από μία επίπονη διαδικασία αποφάσισε να απεξαρτηθεί. Πήρε άδεια από τη δουλειά του για να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα στέρησης. Για ενάμιση χρόνο μπορούσε να κοιμηθεί μόνο ελάχιστες ώρες και είχε νυχτερινα επεισόδια υπεριδρωσίας και ταχυκαρδίας.Δεν μπορούσε να μιλήσει καθαρά και είχε συμπτώματα απόσυσρσης από την κοινωνική ζωή.Του πήρε 2 και ½  χρόνων για να επανέλθει σε ύπνο οκτώ ωρών!!! Συμπερασματικά  ο ασθενής χαρακτήρισε τη διαδικασία απεξάρτησης σα μια διαδικασία τρόμου »
Ο διευθυντής του κέντρου για τις αγχώδεις διαταραχές υποστήριξε ότι με ψυχοθεραπεία έχουμε ίαση στο 90% των περιπτώσεων.Επιπλέον τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα έχουν ένδειξη για τις διαταραχές αυτές χωρίς εξαρτησιογόνα αποτελέσματα. Το ζήτημα είναι απλό αγαπητοί συνάδελφοι:Θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στη δημόσια υγεία.Είμαστε  συνυπεύθυνοι όταν χορηγούμε με κόκκινη νόμιμα τρία κουτιά βενζοδιαζεπινών  για μήνες επειδή ο ψυχίατρος του ΙΚΑ  βαριέται να κάνει ψυχοθεραπεία και εκθέτει σε σοβαρό κίνδυνο εθισμού τον ασθενή.Το πρόβλημα των βενζοδιαζεπινών είναι στην πόρτα του φαρμακείου μας  και το μόνο που πετυχαίνουμε προς το παρόν είναι να μετατρέπουμε την εξάρτηση της κοινωνίας μας σε παραβατικότητα των φαρμακοποιών.

Το άρθρο στηρίζεται σε [πληροφόρηση της washington post
 

Πηγή
Σας άρεσε το άρθρο?
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟ FACEBOOK ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ή κάντε κλικ παρακάτω στα εικονίδια κοινωνικών δικτύων επιλογής σας:
Διαβάστε Περισσότερα... »

Όταν το σώμα αρνείται να χάσει βάρος! Γιατί δεν μπορείς να αδυνατίσεις...

0

Προσπαθείς! Το παλεύεις όσο καλύτερα μπορείς να μειώσεις τις ποσότητες, να αντισταθείς στα γλυκά, και ποιο το αποτέλεσμα; 
Ο δείκτης της ζυγαριάς μένει "αμετακίνητος" να σε αποκαρδιώνει! 

Οι διαιτολόγοι το ομολογούν. Γιατί λοιπόν το σώμα σε κάποιες περιπτώσεις αντιστέκεται στην προσπάθειά που κάνεις να αδυνατίσεις! 

Στην απώλεια βάρους τρία είναι τα σημεία που πρέπει να προσέξει κάποιος: η άσκηση με 15% συμμετοχή, η διατροφή με 35% συμμετοχή και τέλος η αποτοξίνωση με 50%.... 

Δυστυχώς οι περισσότεροι δεν κάνουν καθόλου το τρίτο σκέλος το οποίο και έχει το μεγαλύτερο ποσοστό στην απώλεια βάρους...
 

Δείτε  ένα απόσπασμα από την εκπομπή άρωμα Ελλάδας με τον βιοσυντονιστή και ομοτοξικολόγο κ. Στράτο Μελίτη που μας αναλύει όλη την διαδικασία αυτή...




Πηγή
Σας άρεσε το άρθρο?
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟ FACEBOOK ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ή κάντε κλικ παρακάτω στα εικονίδια κοινωνικών δικτύων επιλογής σας:
Διαβάστε Περισσότερα... »

Καφές, ένα δηλητήριο της καθημερινότητας του σύγχρονου ανθρώπου...

0
Μπορεί να τον θεωρείτε απολαυστικό το πρωί ή το μεσημέρι μετά το φαγητό, μπορεί να σας δροσίζει και να σας ξυπνάει. Ο καφές όμως, εξαιτίας της καφεΐνης που περιέχει, μπορεί να αποδειχθεί βλαβερός για την υγεία, ιδιαίτερα όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Δείτε γιατί…

Το δραστικό συστατικό του καφέ στο οποίο οφείλονται οι ψυχοδιεγερτικές ιδιότητές του, είναι η καφεΐνη, που δρα ως ψυχοδιεγερτετικό φάρμακο και συγχρόνως διαθέτει ήπιες καρδιοτονωτικές και διουρητικές ιδιότητες.

Η καφεΐνη είναι επίσης ένα… φυσικό εντομοκτόνο που υπάρχει στα φυτά για να τα προστατεύει από τα έντομα, εδώ και χιλιάδες χρόνια! Και η καφεΐνη στην κούπα σας, θα μπορούσε να έχει πολύ καλύτερη χρήση κατά των εντόμων, παρά για να σας ξυπνάει το πρωί.

Δείτε  ένα απόσπασμα από την εκπομπή άρωμα Ελλάδας με τον βιοσυντονιστή και ομοτοξικολόγο κ. Στράτο Μελίτη που αναφέρει τι είναι τελικά ο καφές και πως επιδρά επάνω μας....




Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να μειώσετε την κατανάλωση καφεΐνης…


1. Η καφεΐνη πρωτοχρησιμοποποιήθηκε ως δηλητήριο
Εδώ και εκατομμύρια χρόνια, τα φυτά αναπτύσσουν διάφορες ισχυρές ενώσεις για να σταματήσουν τα έντομα από το να τους επιτίθενται. Πολλά φυτά είναι εξαιρετικά δηλητηριώδη ή μη βρώσιμα, για να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Άλλα παραδείγματα με ελαφρώς τοξικές ουσίες, είναι το οξαλικό οξύ στα πράσινα λαχανικά και η καψαϊκίνη σε πιπεριές τσίλι. Αν σκεφτεί κανείς το γεγονός ότι καταναλώνουμε 12.000 τόνους καφέ το χρόνο, τα δηλητηριώδη συστατικά στα λοιπά τρόφιμα, είναι πολύ λιγότερα. Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγουμε την καφεΐνη.


2. Η καφεΐνη εξαντλεί τα επινεφρίδια
Ενώ για ένα μικρό έντομο, μια δόση καφεΐνης μπορεί να αποτελέσει αναισθητικό ή ακόμα και να το σκοτώσει, για τον ανθρώπινο οργανισμό αποτελεί «ταρακούνημα». Αυτή η διέγερση είναι που ζητούν πολλοί άνθρωποι για να ξυπνήσουν το πρωί .
Kαι δεδομένου ότι είναι ακριβώς διέγερση του νευρικού συστήματος και των αδένων, δεν προσφέρει μακροπρόθεσμη ενέργεια. Και έτσι θέλετε κι άλλο μετά. Όταν το κάνετε αυτό όμως, το νευρικό και αδενικό σας σύστημα, ιδιαίτερα τα επινεφρίδια, εξαντλούνται. 


3. Η καφεΐνη είναι εθιστική
Το γεγονός ότι μπορεί να νιώθετε συμπτώματα στέρησης καφεΐνης, είναι μια προφανής ένδειξη εθισμού. Και καλό είναι να μην είστε εθισμένοι σε τίποτα. Ίσως νομίζετε ότι δεν πίνετε τόσο καφέ, ώστε να εθιστείτε σε αυτόν, αλλά η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να ισχύει και το αντίθετο. Μελέτες στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins School of Medicine, έδειξαν ότι η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση καφεΐνης (μόλις ένα μικρό φλιτζάνι καφέ την ημέρα) μπορεί να παράγει γρήγορα συμπτώματα στέρησης.





4. Η καφεΐνη συνδυάζεται συχνά με τη ζάχαρη Οι ωμοί κόκκοι καφέ από μόνοι τους, δεν έχουν καλή γεύση κι έτσι πολλοί συνηθίζουν να προσθέτουν ζάχαρη ή κάποιο τεχνητό χημικό με γλυκιά γεύση, που είναι γνωστό πόσο βλάπτουν την υγεία και δεν έχουν μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες ή μέταλλα. Επίσης, έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που τελικά οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους.

5. Η τοξικότητα της καφεΐνης έχει συνδεθεί με πολλά κακά
Τα παραπάνω τέσσερα σημεία είναι λίγο πολύ γνωστά. Η τοξικότητα της καφεΐνης όμως δεν είναι και τόσο γνωστή στους περισσότερους. Κι όμως, η καφεΐνη έχει συνδεθεί, σύμφωνα με μελέτες, με πολλές αρνητικές καταστάσεις όπως η καρδιακή αρρυθμία, η αϋπνία, η ψύχωση, η ανορεξία, οι πονοκέφαλοι, η νευρικότητα, η ευερεθιστότητα, η κατάθλιψη κ.ά.


6. Η καφεΐνη χρησιμοποιείται ως εντομοκτόνο
Πριν από πάνω από 20 χρόνια, ο James Nathanson, επίκουρος καθηγητής νευρολογίας στο Harvard Medical School, ανέφερε στο περιοδικό Science αυτή τη σημαντική λειτουργία της καφεΐνης. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η καφεΐνη σε συνδυασμό με άλλα εντομοκτόνα, αυξάνει την ισχύ τους. Σε ένα πείραμα, μια μικρή δόση καφεΐνης, αύξησε τη δραστικότητα γνωστών φυτοφαρμάκων κατά 10 φορές. Η καφεΐνη φαίνεται να το καταφέρνει αυτό καταστέλλοντας ορισμένα ένζυμα στο νευρικό σύστημα των εντόμων. Στον άνθρωπο, η καφεΐνη έχει χαρακτηριστεί από πολλούς επιστήμονες ως μια νευροτοξίνη. Αυτό σημαίνει ότι σίγουρα δεν είναι «καλή» για τα νεύρα σας.





 
Υπάρχουν και χειρότερες επιλογές
 
Εάν πρέπει να διαλέξετε κάτι, η καφεΐνη είναι σίγουρα καλύτερη από το αλκοόλ, τη νικοτίνη, ή τα ναρκωτικά. Επίσης, η καφεΐνη, αποτελεί συστατικό σε πολλά παυσίπονα, για να αυξήσει την ταχύτητα και την ισχύ τους και το γεγονός αυτό, μειώνει την συνολική χρήση του φαρμάκου.
Ο καφές έχει επίσης μερικά σημαντικά κοινωνικά οφέλη: τα καταστήματα καφέ σε όλο τον κόσμο, εκπληρώνουν μια καθολική επιθυμία να συναναστρεφόμαστε και να μιλάμε και αποτελούν μια μικρή όαση χαλάρωσης.
Θα μπορούσαμε πάντως να επιλέξουμε εναλλακτικές λύσεις με λιγότερη ή καθόλου καφεΐνη, που κάνουν καλό στην υγεία, όπως το πράσινο τσάι, τα ροφήματα από βότανα, οι φυσικοί χυμοί κ.ά.



Πηγή


Σας άρεσε το άρθρο?
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟ FACEBOOK ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ή κάντε κλικ παρακάτω στα εικονίδια κοινωνικών δικτύων επιλογής σας:
Διαβάστε Περισσότερα... »

Βίντεο από έρευνες το 2015 σε 20 σφαγεία της Αυστρίας!!!

0
Από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως έρευνες το 2015 σε σφαγεία της Αυστρίας παρουσιάζει ανατριχιαστικές καταστάσεις. 20 Αυστριακές εταιρείες ελέγχθηκαν από δημοσιογράφους για την καλή διαβίωση των ζώων χρησιμοποιώντας κρυφές κάμερες. 

Οι θηριωδίες έχουν τεκμηριωθεί με 3000 ώρες βίντεο. Ο αυστριακός νόμος (όπως και στις περισσότερες χώρες) περί προστασίας των ζώων λέει πως τα ζώα πρέπει να προστατεύονται από αδικαιολόγητο πόνο ταλαιπωρία τραυματισμό και ανησυχία. 

Στην πραγματικότητα στις περισσότερες εγκαταστάσεις τα ζώα βασανίζονται κυριολεκτικά με σαδιστικό τρόπο πριν και κατά την διάρκεια της σφαγής τους. Ξύλο ηλεκτροσόκ ελλιπής έως ανύπαρκτη αναισθησία θάλαμοι αερίων που τα ζώα πεθαίνουν αργά και βασανιστικά σχεδόν μετά και από 3 λεπτά αντί 30 δευτερόλεπτα που είναι ο κανονισμός. 

Ακόμα και γι αυτούς που καταναλώνουν κρέας θα έπρεπε να τεθεί το ερώτημα αν αυτή η βάναυση αντιμετώπιση μπορεί να είναι δικαιολογημένη. Αλλά δυστυχώς είναι πάγια τακτική σε όλα τα σφαγεία παγκοσμίως.
 

Και όλα αυτά στην Αυστρία παρακαλώ.... Φανταστείτε τι γίνεται σε άλλες χώρες...
Σας παρακαλώ κοινοποιείστε το γιατί όλοι πρέπει να ενημερωθούν.
 


Πηγή έρευνας   Aναδημοσίευση από  Greek Vegans 


Αν δεν είσαι vegan, γίνε vegan. Η ολική χορτοφαγία (veganism) είναι μη-βία. Κυρίως είναι μη-βία προς άλλα αισθανόμενα όντα. Αλλά είναι και μη-βία προς τη γη και μη-βία προς τον εαυτό σου.

Vegan είναι αυτή η "περίεργη" ομάδα ανθρώπων (στην οποία ανήκω κι εγώ) που έχει συνειδητοποιήσει τι κάνει η κατανάλωση ζωϊκών προϊόντων στον ανθρώπινο οργανισμό, στο περιβάλλον και στα ταλαίπωρα ζώα που κακοποιούνται κατά εκατομμύρια με φρικιαστικούς τρόπους καθημερινά για να ικανοποιηθεί ο ουρανίσκος του παραπλανημένου κοινού.

Σημαντικά νέα, άρθρα, διαλέξεις, σεμινάρια και βίντεο για την υγεία στα παρακάτω ιστολόγια, σελίδες και ομάδες στο facebook:

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία στην προσωπική μου ιστοσελίδα www.didaskalou.gr
Περικλής Διδασκάλου Τηλ. 6977-366300 email periklis@didaskalou.gr


Πηγή έρευνας   Aναδημοσίευση από  Greek Vegans

Σας άρεσε το άρθρο?
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟ FACEBOOK ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ή κάντε κλικ παρακάτω στα εικονίδια κοινωνικών δικτύων επιλογής σας:
Διαβάστε Περισσότερα... »

Debunking 'Γιατί δεν είμαι χορτοφάγος'


Του Γιάννου Ευπραξιάδη

Με αφορμή το άρθρο του διατροφολόγου κυρίου Ανδρέα Ζουρδού “Γιατί δεν είμαι χορτοφάγος” θα προσπαθήσω να εξηγήσω τους λόγους για τους οποίους τα επιχειρήματα που παρατίθενται δεν είναι ικανά να πείσουν κάποιον που θέλει να ακολουθήσει μια πιο υγιεινή και ταυτόχρονα πιο ηθική/συμπονετική αλλά και πιο φιλική προς το περιβάλλον διατροφή.

Καταρχάς ας μιλήσουμε για τους λόγους για τους οποίους γίνεται κάποιος χορτοφάγος. Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει ο κ. Ζουρδός ο περισσότερος κόσμος δεν έχει ως έμπνευση ούτε τον Πυθαγόρα, ούτε τον John Harvey Kellog όταν έπαψε να τρώει κρέας. Το έκανε γιατί συνειδητοποίησε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να σκοτώνει ζώα προκειμένου να ζήσει. Όσοι γίνονται χορτοφάγοι γίνονται επειδή πιστεύουν ότι κακοποίηση πλασμάτων που νιώθουν φόβο και πόνο ακριβώς όπως ο άνθρωπος είναι κάτι αναίτιο. Όχι επειδή τους επηρρέασε κάποιος παρανοϊκός γιατρός που γεννήθηκε το 1852 και δεν τον έχουν ακούσει ποτέ.

Αν και είναι αλήθεια ότι η China Study έχει αρκετές αδυναμίες, δεν είναι η μόνη έρευνα που δείχνει ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες συνδέονται με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Η πιο γνωστή είναι η έρευνα που έγινε σε 73.308 άτομα από το 2002 - 2007 και έδειξε ότι οι χορτοφάγοι έχουν πολύ καλύτερη υγεία και λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιοδήποτε λόγο σε σχέση με τους παμφάγους.
vegan-heart.jpg 

Δεν είναι η μόνη όμως:

Έρευνα στην Βρετανία σε 61.566 άτομα που διήρκησε περισσότερα από 12 χρόνια έδειξε ότι οι χορτοφάγοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο από τους παμφάγους.

Επίσης έρευνες σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία με συνολικά 76.172 συμμετέχοντες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι χορτοφάγοι έχουν μικρότερο κίνδυνο από ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο σε σχέση με όσους τρώνε κρέας.

Αντιστοίχως μελέτη σε 25.698 άτομα που διήρκησε 21 χρόνια δείχνει ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες ενδέχεται να μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη.

Σε αντίστοιχα συμπεράσματα καταλήγουν και πολλές άλλες έρευνες:
-Mortality pattern of German vegetarians after 11 years of follow-up

-Risk of hospitalization or death from ischemic heart disease among British vegetarians and nonvegetarians: results from the EPIC-Oxford cohort study -Vegetarian Diets and the Incidence of Cancer in a Low-risk Population
-Health Implications of a Vegetarian Diet
-Cardiovascular Disease Mortality and Cancer Incidence in Vegetarians: A Meta-Analysis and Systematic Review
-Vegetarian Dietary Patterns Are Associated With a Lower Risk of Metabolic Syndrome
-Type of Vegetarian Diet, Body Weight, and Prevalence of Type 2 Diabetes
-Vegetarian and vegan diets in type 2 diabetes management -The health advantage of a vegan diet: exploring the gut microbiota connection

Αναρωτιέται κανείς αν ένας διατροφολόγος αγνοεί τις παραπάνω έρευνες. Ή, αν δεν τις αγνοεί, γιατί επιλέγει να μην αναφερθεί σε αυτές αλλά στέκεται μόνο σε εκείνες οι οποίες έχουν μεθοδολογικά προβλήματα.

Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να υποστηρίξει ότι οι έρευνες αυτές δεν αποδεικνύουν ότι το αίτιο της καλύτερης υγείας των χορτοφάγων είναι η διατροφή τους. Ότι και άλλοι παράγοντες όπως για παράδειγμα ότι ενδέχεται να μην καπνίζουν και να κάνουν πιο υγιεινή ζωή, ήταν αυτοί που επηρέασαν τα αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα όμως οι ερευνητές ζύγισαν και τις συγκεκριμένες παραμέτρους (adjustment for age, sex, and smoking) πρωτού καταλήξουν στα συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Πρέπει να παραδεχτούμε φυσικά ότι οι έρευνες αυτές δεν αποδεικνύουν ότι κάποιος είναι πιο υγιής και έχει λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο επειδή είναι χορτοφάγος. Συσχέτιση δεν σημαίνει απαραιτήτως σχέση αιτίας αποτελέσματος (χωρίς να είναι και κάτι που αποκλείεται όμως). Κάνουν όμως προφανές ότι το να είσαι χορτοφάγος δεν είναι κατι που θα σου δημιουργήσει προβλήματα υγείας. Κάθε άλλο!


Αφού όμως δείξαμε ότι οι χορτοφάγοι έχουν κατά κανόνα καλύτερη υγεία από τους παμφάγους ας μιλήσουμε και για την Β12. Είναι άλλωστε και το αγαπημένο θέμα όσων εναντιώνονται σε μια χορτοφαγική διατροφή.

Είναι αναμφίβολα αλήθεια ότι η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να δημιουργήσει σημαντικότατα προβλήματα υγείας. Όπως όμως όφειλε να γνωρίζει ένας διατροφολόγος, η έλλειψη της Β12 συνδέεται περισσότερο με την δυνατότητα απορρόφησης της από τον οργανισμό μας και λιγότερο με το αν τρώμε κρέας.

Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού χαρακτηρίζονται από έλλειψη Β12 παρόλο που δεν είναι χορτοφάγοι. Δείτε εδώ, εδώ και εδώ.

Η κατανάλωση κρέατος συνεπώς και ζωικών προϊόντων δεν προφυλάσσει από την έλλειψη Β12. Αντιθέτως όλοι σχεδόν, είτε τρώμε κρέας ή όχι, ενδέχεται να την χρειαζόμαστε ως συμπλήρωμα.

Εξάλλου και τα ζώα που τρώει κάποιος την Β12 από συμπληρώματα την έχουν πάρει. Η βιομηχανική κτηνοτροφία δεν δίνει τις καλύτερες δυνατές τροφές στα ζώα που εκτρέφει καθώς κάτι τέτοιο θα αύξανε το κόστος παραγωγής. Αυτό έχει ως συνέπεια να ζώα να μην μπορούν να παραγάγουν μόνα τους Β12 (και άλλες βιταμίνες) και να πρέπει να τους χορηγούνται ως συμπληρώματα. Οπότε η Β12 που λαμβάνει κάποιος παμφάγος από το κρέας προέρχεται από τα συμπληρώματα που δόθηκαν στο ζώο. Για λεπτομέρειες δείτε εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.

Scientist-injecting-B12-into-meat.jpg


Οπότε τι μας προτείνει ο κ. Ζουρδός; Να ψάχνουμε να βρούμε ποιες βιομηχανίες δίνουν αρκετά συμπληρώματα στα ζώα που εκτρέφουν και στη συνέχεια να ελπίσουμε ότι τα πρόσθετα αυτά θα μπορέσουν να απορροφηθούν από τον οργανισμό μας;

Ας εξετάσουμε όμως και τις έρευνες που παραθέτει και που “αποδεικνύουν” τους κινδύνους της χορτοφαγικής διατροφής.

Ας ξεκινήσουμε από την έρευνα που δείχνει ότι η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να μειώσει την παραγωγή κολλαγόνου στις γυναίκες. Όπως διαβάζουμε στη μελέτη, τα συμπεράσματα της είχαν να κάνουν με την αναλογία υδατανθράκων - πρωτεϊνών - λιπών στην διατροφή των ατόμων που συμμετείχαν σε αυτην. Σύμφωνα με τους ερευνητές το υψηλό ποσοστό υδατανθράκων φαίνεται να δημιουργεί προβλήματα στην σύνθεση κολλαγόνου από τον οργανισμό.

Καταρχάς, όπως ελπίζουμε ότι θα γνωρίζει ένας διατροφολόγος, δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι. Έχει μεγάλη διαφορά ο υδατάνθρακας που θα πάρει κάποιος από μια τροφή όπως το φαγόπυρο ή τα ρεβύθια με τον επεξεργασμένο υδατάνθρακα που υπάρχει στο λευκό αλεύρι σίτου ή την ζάχαρη.

Η έρευνα όμως δεν διευκρινίζει για ποια κατηγορία υδατανθράκων μιλάμε γεγονός που δεν μας επιτρέπει να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Ας υποθέσουμε όμως ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός και ότι όλοι οι υδατάνθρακες δημιουργούν τα ίδια προβλήματα. Όπως ήδη εξηγήσαμε, το πρόβλημα δεν προέρχεται από την χορτοφαγική διατροφή αλλά από την αναλογία των υδατανθράκων σε αυτήν.

Τι εμποδίζει έναν χορτοφάγο να μεταβάλλει τα ποσοστά αυτά και να αυξήσει τα υγιεινά λίπη και τις φυτικές πρωτεΐνες που λαμβάνει μειώνοντας ταυτόχρονα τους υδατάνθρακες; Τίποτα προφανώς.

Έχει ενδιαφέρον επίσης ότι η έρευνα στην οποία παραπέμπει ο κ. Ζουρδός προκειμένου να καταδείξει τα δεινά της χορτοφαγίας ξεκινά με την φράση

"Είναι γενικώς παραδεκτό ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία" (It is well established that a vegetarian diet may lower the risk of cancer and age-associated diseases).


vegan-nutrients.jpg


Ας πάμε τώρα στην δεύτερη έρευνα που έγινε σε παιδιά που οι γονείς τους τα είχαν να ακολουθούν χορτοφαγικές διατροφές και στα οποία παρατηρήθηκαν χαμηλά επίπεδα των βιταμινών Ε και D. Καταρχάς ο κ. Ζουρδός μάλλον δεν διάβασε προσεκτικά τη μελέτη καθώς, αν το έκανε, θα διαπίστωνε ότι ξεκινά και αυτή με την φράση:

"Οι χορτοφαγικές δίαιτες βελτιώνουν την υγεία και μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων ασθενειών" (Vegetarian diets are considered to promote health and reduce the risk of some chronic diseases).
Επίσης ενώ αναφέρει τα χαμηλά επίπεδα των βιταμινών Ε και D που πράγματι εντόπισε η έρευνα, παραβλέπει;;; ότι σε φυλλικό οξύ και βιταμίνη Α τα επίπεδα ήταν υψηλότερα στους χορτοφάγους.

Σε κάθε περίπτωση, αν ανησυχεί τόσο πολύ για τα επίπεδα βιταμίνης D και Ε στην περίπτωση που γίνει χορτοφάγος, υπάρχει λύση: Για την βιταμίνη Ε αρκεί να προσθέσει λίγα αμύγδαλα και ηλιόσπορο στην διατροφή του. Για την D το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι κάθεται μερικά λεπτά στον ήλιο κάθε ημέρα και θα την παράγει μόνος του ο οργανισμός του.

Στα περισσότερα από τα υπόλοιπα παραδείγματα δεν χρειάζεται καν να αναφερθούμε γιατί αφορούν μεμονωμένα άτομα και δεν έχουν καμιά στατιστική βάση:

- “ένας διαβητικός τύπου Ι”,
- “για έναν Ιταλό 57 ετών”,
- “ένας φρουτοφάγος”, (έχει ενδιαφέρον βέβαια ότι οι φρουτοφάγοι είναι μια πολύ μικρή υποομάδα των χορτοφάγων και οπωσδήποτε μη αντιπροσωπευτική)
-  “ένα μωρό 5 μηνών”,
- “Μια άλλη μητέρα”

Ή μάλλον έχουν στατιστική βάση. Δείχνουν ότι από τα εκατομμύρια χορτοφάγων ανά τον κόσμο, πρέπει να ψάξεις για να βρεις 5 περιστατικά ανθρώπων που είχαν πρόβλημα λόγω της χορτοφαγικής διατροφής.

Σε μία από τις υπόλοιπες έρευνες που παραθέτει ο κ. Ζουρδός φαίνεται να μην κατανοεί την διαφορά μεταξύ χορτοφαγίας και έλλειψης Β12.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι

Σύμφωνα με μία ιδιαίτερα πρόσφατη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, η χορτοφαγία μπορεί να αυξήσει το ρίσκο για επιδείνωση της πνευματικής λειτουργίας.

όταν η έρευνα στην οποία παραπέμπει έχει τίτλο “Cognitive impairment and vitamin B12”.

Το ίδιο συμβαίνει όμως και με την σύνδεση της χορτοφαγίας με καρδιοπάθειες. Η έλλειψη Β12 συνδέεται με καρδιοπάθειες όχι η χορτοφαγία. Ήδη επισημάναμε άλλωστε ότι έλλειψη Β12 παρουσιάζουν και πολλοί παμφάγοι. Είναι περίεργο που ο κ. Ζουρδός το αγνοεί.

Παρεμπιπτόντως, δύο τουλάχιστον έρευνες δείχνουν ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες είναι ευεργετικές για την καρδιά:
-A way to reverse coronary artery disease?
-Plant-based foods and prevention of cardiovascular disease.
Επίσης Nutritional Update for Physicians: Plant-Based Diets.


heart-620523_640.jpg

Ας δούμε τώρα την έρευνα που δείχνει ότι έδειξε πως η χορτοφαγία μπορεί να προκαλέσει υποσιτισμό (σε μη κλινικό επίπεδο), υψηλά επίπεδα ομοκυστείνης (συσχετίζονται με καρδιοπάθεια) και να προκαλέσει την εναπόθεση πλάκας στα αγγεία.

Η έρευνα έγινε σε συνολικά 39 άτομα στην περιοχή Σαχέλ του Τσαντ. Πρόκειται για μια περιοχή όπου οι άνθρωποι ενίοτε στηρίζονται στην ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν καθώς μαστίζεται από λιμούς.

Τι συμπέρασμα για την χορτοφαγία, ή οποιαδήποτε άλλη διατροφή, μπορείς να βγάλεις από ανθρώπους που υποσιτίζονται και είναι χορτοφάγοι αναγκαστικά επειδή με δυσκολία βρίσκουν ένα κομμάτι ψωμί; Είμαστε σοβαροί; Αυτό πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του για να απορρίψει την χορτοφαγία; Σε τελική ανάλυση, γιατί δεν επαναλαμβάνουν την μελέτη με μη υποσιτισμένα άτομα στην Ευρώπη ώστε να επιβεβαιώσουν το συμπέρασμα;

Συνεχίζουμε με την έρευνα που υποτίθεται πώς δείχνει ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες που ακολουθούσαν χορτοφαγική δίαιτα είχαν μεγαλύτερη απώλεια οστικής πυκνότητας σε σχέση με όσες έτρωγαν κρέας (στην οποία δεν υπάρχει παραπομπή αλλά ούτε και κάποιο άλλο στοιχείο) και στη συνέχεια υποστηρίζει ότι στα ίδια συμπεράσματα έχει καταλήξει και μια έρευνα στην οποία υπάρχει παραπομπή. Επισημαίνει μάλιστα ότι “αυτό δεν είναι έκπληξη γιατί τα κόκαλα χρειάζονται πρωτεΐνη και ασβέστιο”. (έμφαση στο πρωτότυπο).

Καταρχάς έχει ενδιαφέρον ότι ο κ. Ζουρδός μας εξηγεί γιατί δεν είναι χορτοφάγος παραπέμποντας σε μια ακόμη έρευνα που ξεκινά με την φράση

Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι μια δίαιτα με πολλά φρούτα και λαχανικά κάνει καλό στην υγεία των οστών” (Evidence suggesting that a diet high in fruits and vegetables may be beneficial to bone health).

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως έχει το συμπέρασμα της εν λόγω έρευνας:

Το συμπέρασμα ότι η αυξημένη κατανάλωση τροφών υψηλών σε πρωτεΐνη συνδέεται με μειωμένα κατάγματα καρπών υποστηρίζει την σημασία της επάρκειας πρωτεϊνών για την υγεία των οστών. Η ομοιότητα στην μείωση του κινδύνου για κάταγμα ανάμεσα σε φυτικές και ζωικές πρωτεΐνες δείχνει ότι μπορεί η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας πρωτεϊνών είναι εφικτή και σε χορτοφαγικές δίαιτες”. (The finding that higher consumption frequencies of foods rich in protein were associated with reduced WF supports the importance of adequate protein for bone health. The similarity in risk reduction by vegetable protein foods compared with meat intake suggests that adequate protein intake is attainable in a vegetarian diet.) - έμφαση δική μου.

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς… Το γεγονός ότι ένας διατροφολόγος δεν γνωρίζει ότι δεν έχει μόνο το κρέας πρωτεΐνες; Ότι δεν έχει ακούσει ότι τροφές όπως τα αμύγδαλα ή το μπρόκολο έχουν άφθονο ασβέστιο; Ή μήπως ότι για να μας εξηγήσει γιατί δεν είναι χορτοφάγος παραπέμπει σε μια έρευνα που τονίζει ότι “η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας πρωτεϊνών είναι εφικτή και σε χορτοφαγικές δίαιτες”.

Και εντάξει, ας πούμε ότι ο άνθρωπος δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν και φυτικές πρωτεΐνες. Μπορεί να έκανε εκείνη την ημέρα κοπάνα στο μάθημα. Ανθρώπινο είναι. Δεν θα μπορούσε τουλάχιστον να διαβάσει την έρευνα στην οποία ο ίδιος παραπέμπει και να ενημερωθεί σχετικά;


phyto-protein.jpg


Σε κάθε περίπτωση ο κ. Ζουρδός φέρνει στην επιφάνεια κάτι που είναι αλήθεια. Ότι όπως όλοι οι άνθρωποι, έτσι και οι χορτοφάγοι αν δεν έχουν επαρκή ποικιλία τροφών θα έχουν οπωσδήποτε προβλήματα στην υγεία τους. Αν για παράδειγμα λαμβάνουν μεγάλο μέρος των θερμίδων τους από κακής ποιότητας υδατάνθρακες και τρανς λιπαρά. Μπορεί τα προβλήματα αυτά να είναι λιγότερα από εκείνα που θα έχει ο μέσος παμφάγος, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι ασήμαντα.

Το ότι και πολλοί παμφάγοι έχουν τις ίδιες ή σοβαρότερες ελλείψεις, δεν είναι ούτε δικαιολογία ούτε άλλοθι. Όπως κάθε άνθρωπος, έτσι και οι χορτοφάγοι πρέπει να έχουν ποικιλία στην διατροφή τους και να κάνουν τις ιατρικές εξετάσεις που προβλέπονται για την ηλικία και το φύλο τους. Επιπλέον θα πρέπει να ελέγχουν αν οι τροφές τους περιέχουν Β12 και τις υπόλοιπες βιταμίνες που χρειάζονται. Κατά κανόνα τα δημητριακά που τρώμε για πρωινό και τα φυτικά γάλατα περιέχουν B12 και τις απαραίτητες για τον οργανισμό βιταμίνες σε επαρκείς ποσότητες. Αν όμως αυτό δεν συμβαίνει, θα πρέπει να τις παίρνουν από συμπληρώματα. Διαφορετικά θα έχουν σημαντικά προβλήματα υγείας και δεν θα τους φταίει κανείς άλλος εκτός από τον εαυτό τους.

Για να μην έχετε πάντως την παραμικρή αμφιβολία για το κατά πόσον μια χορτοφαγική δίαιτα μπορεί να καλύψει πλήρως τις διατροφικές σας ανάγκες, διαβάστε τι έχει να πει η American Dietetic Association η μακροβιότερη, μεγαλύτερη και κορυφαία αρχή δίαιτας και διατροφής, για το θέμα:

Η Αμερικανική Εταιρεία Διαιτολογίας (American Dietetic Association, ADA) εξέδωσε την τελευταία επίσημη θέση σε ότι αφορά τις χορτοφαγικές (vegetarian) και τις αποκλειστικά χορτοφαγικές (vegan) δίαιτες.
Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως μια τέτοια διατροφή είναι υγιεινή, διατροφικά επαρκής και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και θεραπεία αρκετών ασθενειών, εάν είναι καλά σχεδιασμένη. Υπό αυτό το πρίσμα, μια χορτοφαγική δίαιτα (vegetarian) κρίνεται κατάλληλη για όλες τις ηλικίες και ιδιαιτερότητες σε ένα πληθυσμό, περιλαμβάνοντας την περίοδο της κύησης, γαλουχίας, προχωρημένης βρεφικής ηλικίας, σχολικής ηλικίας, εφηβείας, ακόμα και για τους αθλητές.
Μια χορτοφαγική διατροφή ορίζεται ως αυτή που δεν περιλαμβάνει το κρέας (συμπεριλαμβανομένων των πτηνών) ή τα θαλασσινά, ή τα προϊόντα που περιέχουν αυτά τα τρόφιμα. Η παρούσα επίσημη θέση αναθεωρεί τα τρέχοντα στοιχεία για βασικές θρεπτικές ουσίες που -θεωρητικά- εκλείπουν στους χορτοφάγους, δηλαδή σε ότι αφορά στην πρωτεΐνη, τα ω-3 λιπαρά οξέα, το σίδηρο, τον ψευδάργυρο, το ιώδιο, το ασβέστιο, και τις βιταμίνες D και B12.
Μια χορτοφαγική λοιπόν διατροφή μπορεί να καλύψει τις τρέχουσες συστάσεις για τις παραπάνω θρεπτικές ουσίες.
Σε μερικές περιπτώσεις βέβαια, τα συμπληρώματα ή τα ενισχυμένα τρόφιμα μπορούν να παρέχουν τις χρήσιμες ποσότητες βασικών θρεπτικών ουσιών, όταν η δίαιτα αυτή δεν είναι καλά σχεδιασμένη. Ακόμα, μια εμπεριστατωμένη αναθεώρηση έδειξε ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της εγκυμοσύνης και μάλιστα, να συμβάλουν στην υγεία της μητέρας και του βρέφους.
Επιπλέον φάνηκε πως μια χορτοφαγική διατροφή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο του θανάτου από ισχαιμικές καρδιακές παθήσεις.
Οι χορτοφάγοι εμφανίζονται επίσης να έχουν χαμηλότερα επίπεδα ‘κακής’ χοληστερόλης (LDL), χαμηλότερη πίεση αίματος και χαμηλότερα ποσοστά υπέρτασης και περιστατικών διαβήτη τύπου 2, από ότι οι μη χορτοφάγοι. Επιπλέον, οι χορτοφάγοι τείνουν να έχουν έναν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) και χαμηλότερο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου.
Σε κάθε περίπτωση όμως, κρίνεται απαραίτητη η αξιολόγηση της διαιτητικής επάρκειας μιας χορτοφαγικής δίαιτας, ώστε αυτή να μην οδηγήσει σε βασικές ελλείψεις και αντίθετα αποτελέσματα.
Και, πέρα από αυτό, οι ειδικοί υγείας και διατροφής πρέπει να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην εκπαίδευση των χορτοφάγων για τις πηγές συγκεκριμένων θρεπτικών ουσιών, αγοράς και προετοιμασίας τροφίμων και διαιτητικών τροποποιήσεων για μια βέλτιστη χορτοφαγική διατροφή. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12778049
It is the position of the American Dietetic Association and Dietitians of Canada that appropriately planned vegetarian diets are healthful, nutritionally adequate, and provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases. Approximately 2.5% of adults in the United States and 4% of adults in Canada follow vegetarian diets. A vegetarian diet is defined as one that does not include meat, fish, or fowl. Interest in vegetarianism appears to be increasing, with many restaurants and college foodservices offering vegetarian meals routinely. Substantial growth in sales of foods attractive to vegetarians has occurred, and these foods appear in many supermarkets. This position paper reviews the current scientific data related to key nutrients for vegetarians, including protein, iron, zinc, calcium, vitamin D, riboflavin, vitamin B-12, vitamin A, n-3 fatty acids, and iodine. A vegetarian, including vegan, diet can meet current recommendations for all of these nutrients. In some cases, use of fortified foods or supplements can be helpful in meeting recommendations for individual nutrients. Well-planned vegan and other types of vegetarian diets are appropriate for all stages of the life cycle, including during pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence. Vegetarian diets offer a number of nutritional benefits, including lower levels of saturated fat, cholesterol, and animal protein as well as higher levels of carbohydrates, fiber, magnesium, potassium, folate, and antioxidants such as vitamins C and E and phytochemicals. Vegetarians have been reported to have lower body mass indices than nonvegetarians, as well as lower rates of death from ischemic heart disease; vegetarians also show lower blood cholesterol levels; lower blood pressure; and lower rates of hypertension, type 2 diabetes, and prostate and colon cancer. Although a number of federally funded and institutional feeding programs can accommodate vegetarians, few have foods suitable for vegans at this time. Because of the variability of dietary practices among vegetarians, individual assessment of dietary intakes of vegetarians is required. Dietetics professionals have a responsibility to support and encourage those who express an interest in consuming a vegetarian diet. They can play key roles in educating vegetarian clients about food sources of specific nutrients, food purchase and preparation, and any dietary modifications that may be necessary to meet individual needs. Menu planning for vegetarians can be simplified by use of a food guide that specifies food groups and serving sizes. - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12778049



Πηγή: viralnews.gr


Σας άρεσε το άρθρο?
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟ FACEBOOK ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ή κάντε κλικ παρακάτω στα εικονίδια κοινωνικών δικτύων επιλογής σας:
Διαβάστε Περισσότερα... »