Σουηδική έρευνα αποκαλύπτει 12 Τρομακτικά γεγονότα για το γάλα...

 Μια μεγάλη μελέτη παρατήρησης  στη Σουηδία έδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερα από 3 ποτήρια γάλα την ημέρα είχαν σχεδόν διπλάσια θνησιμότητα πάνω από 20 χρόνια σε σύγκριση με τις γυναίκες που καταναλώνουν λιγότερο από ένα ποτήρι την ημέρα. Επιπλέον, οι υψηλές καταναλώτριες γαλακτοκομικών δεν είχαν βελτίωση στην υγεία των οστών. Στην πραγματικότητα, είχαν περισσότερα κατάγματα, κυρίως τα κατάγματα του ισχίου.

Είναι ενδιαφέρον ότι, η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι με τα γαλακτοκομικά προϊόντα ζύμωσης (τυρί και το γιαούρτι) μειώθηκε σημαντικά η θνησιμότητα και τα κατάγματα μεταξύ των γυναικών αυτών. Για κάθε μερίδα από αυτά τα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, το ποσοστό θνησιμότητας και του ισχίου μειώθηκε κατά 10-15%. Οι ερευνητές επισημαίνουν τις αρνητικές συνέπειες του γάλακτος σε υγρή μορφή για την D-γαλακτόζη, ένα προϊόν διάσπασης της λακτόζης που έχει αποδειχθεί ότι είναι προ-φλεγμονώδη. Το γάλα έχει πολύ περισσότερη D-γαλακτόζη από ό, τι τυρί ή γιαούρτι.

Είμαι έκπληκτος ότι αυτή η μελέτη συγκέντρωσε τόσο πολύ την προσοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης μετά την απελευθέρωση της, δεδομένου ότι αναδεικνύει την επιβλαβή πλευρά του γάλακτος, αλλά πιστεύω επίσης ότι είναι σημαντικό να διατηρείτε τα ευρήματα στο πλαίσιο. Και όταν πρόκειται για τις επιπτώσεις στην υγεία των γαλακτοκομικών προϊόντων, το πλαίσιο δεν είναι τόσο όμορφο:

  1. Σε μελέτες παρατήρησης τόσο μεταξύ χωρών όσο και μέσα σε μεμονωμένους πληθυσμούς, η υψηλότερη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη (προαναφερθείσα στην [2]).
     
  2. Μελέτες παρατήρησης cohort έχουν δείξει ότι η υψηλότερη πρόσληψη γαλακτοκομικών συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών (που αναφέρονται στο [2]).
     
  3. Η Πρωτεΐνη αγελαδινού γάλακτος μπορεί να παίζει ρόλο στην πρόκληση του διαβήτη τύπου 1, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται μοριακός μιμητισμός [3].
     
  4. Σε όλες τις χώρες, οι πληθυσμοί που καταναλώνουν περισσότερα γαλακτοκομικά έχουν υψηλότερα ποσοστά της σκλήρυνσης κατά πλάκας [4]).
     
  5. Σε επεμβατικής πειράματα σε ζώα και ανθρώπινες μελέτες, η γαλακτοκομική πρωτεΐνη έχει δειχθεί ότι αυξάνουν την  IGF-1 (Αυξητικός Παράγοντας Ινσουλίνης-1) στο αίμα. Αυξημένα επίπεδα της  IGF-1 έχει τώρα εμπλακεί σε αρκετούς καρκίνους [5].
     
  6. Σε πειράματα επεμβατικής με ζώα [6] και τα ανθρώπινα πειράματα [7], η γαλακτοκομική πρωτεΐνη έχει δειχθεί να προωθεί την αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης (σε μελέτες για ανθρώπους και σε ζώα) και αθηροσκλήρωση (σε μελέτες σε ζώα).
     
  7. Η κύρια πρωτεΐνη γάλακτος (καζεΐνη) προάγει τον καρκίνο αρχίζει με καρκινογένεση σε μελέτες σε πειραματόζωα [8].
     
  8. Η D-γαλακτόζη έχει βρεθεί να είναι προ-φλεγμονώδης και πράγματι δίνεται για να δημιουργήσει μοντέλα ζώων της γήρανσης [1].
     
  9. Υψηλότερη πρόσληψη γάλακτος συνδέεται με την ακμή [9].
     
  10. Η κατανάλωση γάλακτος έχει ενοχοποιηθεί για τη δυσκοιλιότητα [10] και λοιμώξεις του αυτιού (προαναφερθείσα στην [2]).
     
  11. Το γάλα είναι ίσως το πιο κοινό αναφερόμενο αλλεργιογόνο τρόφιμο στον κόσμο [11].
     
  12. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της γης δεν μπορεί να χωνέψει επαρκώς το γάλα λόγω δυσανεξίας στη λακτόζη.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι είμαι πολύ ευχαριστημένος που το κοινό αντικρίζει μερικά από τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του γάλακτος σε αυτή την πρόσφατη μελέτη (αν και θα μπορούσε επίσης να ακούσει για τα οφέλη του τυριού και γιαουρτιού από την ίδια μελέτη), νομίζω ότι υπάρχει μια πολύ πιο ισχυρή ιστορία! μια ιστορία που λαμβάνει υπόψη τον μεγάλο βαθμό, κρυφού πλαισίου της διατροφής και των γαλακτοκομικών προϊόντων της έρευνας. Υπάρχει μια πληθώρα έμμεσων αποδείξεων των πολύ σοβαρών βλαβών στην υγεία με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, και, από την άλλη πλευρά, η απόδειξη ότι το γάλα προλαμβάνει κατάγματα είναι ελάχιστες.

Καθώς κοιτάζουμε πέρα από τα πρωτοσέλιδα, είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να καταναλώνουμε το υγρό γαλουχίας που υπάρχει στη φύση για να θρέψει και να μεγαλώσει γρήγορα τα μοσχάρια.
 






Πηγή

Σας άρεσε το άρθρο?
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟ FACEBOOK ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ή κάντε κλικ παρακάτω στα εικονίδια κοινωνικών δικτύων επιλογής σας: