Σημαντικές πληροφορίες που οι βιομηχανίες σκόπιμα αποκρύπτουν και οι οποίες έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία, τον πλανήτη το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή...


Ηθική Μεταχείριση Των Ζώων
Πως θα αισθανόσουν αν την μέρα κιόλας που γεννιόσουν κάποιος σε καταδίκαζε σε oλόζωη σκλαβιά, σε τυραννούσε και σε θεωρούσε μηχανή παραγωγής χρημάτων?

Κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια ζώα γεννιούνται χωρίς κανένα δικαίωμα στη ζωή και χωρίς πρόσβαση στο φως του ήλιου και το γρασίδι, αναγκασμένα να ζουν μέσα σε περιττώματα, σε κλειστά σιδερένια κλουβιά που τους αποτρέπουν την ελευθερία κινήσεων.
Εκτρέφονται με σκοπό  τη γρήγορη  ανάπτυξή τους μέσω παρεμβάσεων ώστε να φέρουν κέρδος στην κτηνοτροφία.

Στα νεογέννητα γουρουνάκια γίνεται εξαγωγή δοντιών και ευνουχισμός χωρίς αναισθητικό, στα βοοειδή κόβονται τα κέρατα με καυτές τανάλιες και στα κοτοπουλάκια κόβεται το ράμφος,  ώστε να μην είναι ικανά να τραυματίσουν  το ένα το άλλο και προκαλέσουν ζημιά στην παραγωγή.
Ο πόνος και ο τρόμος που αισθάνονται αυτά τα αθώα πλάσματα είναι απερίγραπτος και οι κραυγές τους είναι τόσο δυνατές που οι σφαγείς τους είναι αναγκασμένοι να φοράνε ωτοασπίδες.
Η σφαγή τους γίνεται μπροστά στα μάτια των οικογενειών τους και χωρίς καμία αναισθησία. Τα ζώα χτυπιούνται στο κεφάλι για να παραλύσουν και τους κόβεται ο λαιμός για να πεθάνουν από αιμοραγία και ενώ δεν μπορούν να κουνηθούν, έχουν πλήρη συνείδηση.
Τι έγκλημα έχουν διαπράξει όλα αυτά τα ζώα για να αξίζουν αυτήν την αιώνια φυλάκιση και βασανισμό που τα καταδικάζουμε?
Κάθε ζωντανό πλάσμα είναι μία ξεχωριστή προσωπικότητα με ικανότητα στη λογική και το συναίσθημα, εξού λοιπόν και το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία.
Εφόσον το σώμα του σημερινού ανθρώπου γίνεται νεκροταφείο για εκατοντάδες κακοποιημένα και άρρωστα ζώα, είναι λογικό να υποφέρει από αρρώστιες.

Επιπτώσεις στο Περιβάλλον
Ο μεγαλύτερος ισχυρισμός της κρεατοβιομηχανίας είναι ότι  αν σταματήσει η παραγωγή, τα ζώα θα πληθύνουν ανεξέλεγκτα και θα γεμίσουν τον πλανήτη.
Η φύση όμως δεν παράγει τα 420.000.000 ζώα που σκοτώνοται καθημερινά, οι βιομηχανίες ζωικών προϊόντων το κάνουν, με σπερματεγχύσεις και κλωνοποιήσεις, παράγοντας έτσι το 99% των ζώων που σκοτώνουν. Τους συμφέρει να υπάρχουν πολλά ζώα, για να παράγουν πολλά προϊόντα και να υπάρχει μεγάλο κέρδος.
  • Για να παραχθεί μισό κιλό μοσχαρίσιου κρέατος χρειάζονται περίπου 9500 λίτρα νερού, ενώ για μισό κιλό σιτάρι μόνο 95!!!.
  • Η κτηνοτροφία αντιπροσωπεύει το 37% εκπομπής μεθανίου (CH4), το οποίο έχει πάνω από 20 φορές την πιθανότητα υπερθέρμανσης του πλανήτη από ότι τo CO2.
  • Η κοπριά από τα εκτρεφόμενα ζώα περιέχει ίχνη από άλατα και βαρέα μέταλλα, τα οποία καταλήγουν σε υδάτινες επιφάνειες και καταστρέφουν την υδρόβια ζωή.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος η κτηνοτροφία είναι η μεγαλύτερη αιτία της ρύπανσης των υδάτων και προκαλεί περισσότερη ρύπανση των υδάτων από όλες τις άλλες βιομηχανικές πηγές αθροιστικά και όλα τα ΜΜΜ. Συνολικά πάνω από το 70% της αγροτικής παραγωγής χρησιμοποιείται για ζωοτροφές για ζώα προς κατανάλωση.
Σύμφωνα με το διεθνές best seller  Diet for a new America” του John Robbins, τα σιτηρά που απαιτούνται για την εκτροφή των ζώων στην Αμερική για μια μέρα, είναι αρκετά για να παράσχουν δύο καρβέλια ψωμί σε κάθε άτομο στη γη.
Σύμφωνα με επίσημη μελέτη του ΟΗΕ, ο μόνος τρόπος να επιβιώσει ο πλανήτης, είναι όλοι οι άνθρωποι να γίνουν βίγκαν, γι’αυτό και τα 2 μεγαλύτερα κινήματα παγκόσμιας σίτησης, η Food for life Global & η Plenty International δεν χρησιμοποιούν ζωικά προϊόντα.
Αν δεν αναπαράγαμε και εκτρέφαμε τα ζώα, οι προαναφερθέντες πόροι σε σοδειά και νερό θα μπορούσαν άνετα να είχαν σώσει όλους τους ανθρώπους που πεθαίνουν από την πείνα.
Κάθε μπουκιά κρέας που τρως είναι μια σφαλιάρα στα παιδιά του τρίτου κόσμου.
Αυγά & Γαλακτοκομικά Προϊόντα

Η βιομηχανία αυγών για να αυξήσει την παραγωγή, γεμίζει τις κότες με αντιβιοτικά και τις τοποθετεί σε υπόστεγα με έντονο φωτισμό για να κάνουν περισσότερα αυγά. Έτσι καταλήγουν να κάνουν 250-300 αυγά το χρόνο από τα 10-15 που θα μπορούσαν κανονικά. Μετά από 1,5 περίπου χρόνο αυτών των εξαντλητικών συνθηκών στέλνονται στο σφαγείο, μερικές έχοντας ήδη σπασμένα πόδια και τα φτερά, αιμορραγία, αφυδάτωση και καρδιακή ανεπάρκεια.
Όταν οι κτηνοτρόφοι έχουν μια καινούρια σειρά από νεογέννητα κοτοπουλάκια ελέγχουν το φύλλο τους. Τα θηλυκά θα εκτραφούν ώστε να χρησιμοποιηθούν σαν μηχανές παραγωγής αυγών.
Τα αρσενικά όμως, είτε θα πεταχτούν στα σκουπίδια μέσα σε πλαστικές σακούλες, είτε θα κομματιαστούν ζωντανά και αυτό γιατί δεν χρησιμεύουν πουθενά στην παραγωγή αυγών.
Τα γαλακτοπαραγωγικά ζώα δεν είναι μηχανήματα από τα οποία τραβάμε γάλα, όπως και ο άνθρωπος, έτσι και σ’αυτά για να παράγουν γάλα πρέπει να μείνουν έγκυα. Γι’ αυτό η βιομηχανία τα έχει μονίμως σε κατάσταστη εγκυμοσύνης.
Το νεογνό αποσπάται από τη μητέρα του και αν είναι αρσενικό οδηγείται στο σφαγείο για να «μοσχαράκι γάλακτος» ή αν είναι θηλυκό μπάινει στην γραμμή παραγωγής σαν την μητέρα του.
καταλήξει στο σούπερ-μάρκετ σαν
Η μάνα πέφτει σε κατάθλιψη θρηνώντας για το χαμό του παιδιού της, γιατό της χορηγούν μεγάλες ποσότητες αντικαταθλιπτικών ώστε να γίνει πιο λειτουργική στη γαλακτοπαραγωγή, τα οποία φυσικά περνάνε στο γάλα της μαζί με τις τοξίνες, τις αυξητικές ορμόνες, τα αντιβιοτικά, το πύον και το αίμα των μαστών.

Ο άνθρωπος χρειάζεται το κρέας/είναι παμφάγος?
Η αντίληψη αυτή είναι μια προπαγάνδα που ξεκίνησε από την ίδια την βιομηχανία κρέατος για να πουλήσει τα προϊόντα της. Ο άνθρωπος είναι 100% χορτοφάγο ζώο. Έχει μη αιχμηρά νύχια και επίπεδα δόντια με κοντούς και αμβλείς κυνόδοντες και μήκος εντέρου 10-11 φορές το μήκος του σώματος, ενώ τα παμφάγα μόνο 4-6 και τα σαρκοφάγα 3-6, ώστε να αποβληθεί το κρέας από τον οργανισμό τους, επειδή σαπίζει γρήγορα.
Επίσης ο άνθρωπος έχει μηδενικά σαρκοφαγικά έντσικτα. Αν δείτε ένα ζώο, σας έρχεται η παραμικρή επιθυμία να το κατασπαράξετε με τα νύχια και τα δόντια σας και να φάτε  το ωμό, γεμάτο αίματα κρέας του?

Η θρησκεία μας επιτρέπει  την κατανάλωση κρέατος?
Όλες οι θρησκείες πρεσβεύουν την ειρήνη και την αγάπη και έχουν σαν κύρια εντολή το «Ου φονεύσεις», η οποία δεν έχει κάποια υποσημείωση που να λέει «εκτός και αν το θύμα περπατά στα τέσσερα ή έχει φτερά ή βράγχια…»
Όλες οι θρησκείες συμφωνούν ότι τα ζώα είναι συναισθανόμενα όντα που μετά το θάνατο θα βρουν τη θέση τους στον παράδεισο, όπου σύμφωνα με την Γένεση το λιοντάρι θα κάθεται ειρηνικά δίπλα στο αρνί και κανένα ζώο δεν θα χρειάζεται να φάει το άλλο.
Οπότε όταν έρθει η στιγμή της κρίσης κάθε άνθρωπος θα κληθεί να δικαστεί για τις ζωές που πήρε, είτε άμεσα είτε έμμεσα και να εξηγηθεί για το λόγο που δεν προσπάθησε να ζήσει όσο πιο ηθικά γινόταν.

Γένεσις  1.29     καὶ εἶπεν ὁ Θεός· ἰδοὺ δέδωκα ὑμῖν πάντα χόρτον σπόριμον σπεῖρον σπέρμα, ὅ ἐστιν ἐπάνω πάσης τῆς γῆς, καὶ πᾶν ξύλον, ὃ ἔχει ἐν ἑαυτῷ καρπὸν σπέρματος σπορίμου, ὑμῖν ἔσται εἰς βρῶσιν·
Γένεσις  1.29     Καί ἐν συνεχείᾳ εἶπεν ὁ Θεός· “ἰδοὺ ἔχω δώσει ὑπό τὴν κυριότητά σας καὶ εἰς ἐξυπηρέτησίν σας ὅλα τὰ εἴδη τοῦ χόρτου, τὰ ὁποῖα ἔχουν ἐν ἑαυτοῖς σπέρματα καί εἶναι ἁπλωμένα εἰς ὁλόκληρον τὴν γῆν, καὶ κάθε δένδρον, τὸ ὁποῖον φέρει καρπόν πρὸς τροφήν σας καὶ σπέρμα πρὸς πολλαπλασιασμόν καὶ διαιώνισίν του. Ὅλα αὐτά, χόρτα τῆς γῆς καὶ καρποί τῶν δένδρων, θὰ εἶναι εἰς διατροφήν σας.
Γένεσις  9.4     πλὴν κρέας ἐν αἵματι ψυχῆς οὐ φάγεσθε·
Γένεσις  9.4     Πλὴν ὅμως κρέας μαζῆ μὲ τὸ αἷμα, ἐπὶ τοῦ ὁποίου βασίζεται ἡ ζωὴ τοῦ ζώου, δὲν θὰ φάγετε.
Ησαΐας 66.3: Όστις δε σφάζει βουν, είναι ως ο φονεύων άνθρωπον.

Αν ο Θεός συμφωνεί με την κρεατοφαγία και ζητεί τον βασανισμό και την θανάτωση των ζώων, τότε ο διάβολος τι κάνει?
Και τι θα τρώμε? Κάθε μέρα χόρτα?
Όχι, υπάρχει τεράστια γκάμα προϊόντων από φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, ζυμοειδή κ.τ.λ.
Δεν χρειάζεται να σταματήσεις να τρως τα αγαπημένα σου γεύματα, όπως σουβλάκια, παστίτσιο, πίτσα, απλά να αλλάξεις τα συστατικά μαγειρικής.
Υπάρχουν πολλά φυτικά γαλακτοκομικά και υποκατάστατα κρέατος σε όλα τα σούπερ μάρκετ, άλλα μπορεί πιο ακριβά, άλλα πιο φτηνά, άλλα πιο νόστιμα, άλλα πιο άνοστα, αλλά σίγουρα όλα πιο ηθικά και υγιεινά από τα ζωικά προϊόντα.

«Δεν με ενδιαφέρει αυτή η ιδέα/Μου αρέσει πολύ το κρέας και είναι δικαίωμά μου να τρώω»
Αν δεν θέλεις να πιστέψεις τις πληροφορίες αυτού του φυλλαδίου και θέλεις να τις διασταυρώσεις, κανένα πρόβλημα.
Δεν σου ζητήθηκε και θα σου ζητηθεί ποτέ να επενδύσεις τον χρόνο και τα λεφτά σου σε κάποια φιλοζωική ή οικολογική οργάνωση ή κίνημα.
Αλλά σαν κάτοικος αυτού του πλανήτη είναι υποχρέωσή σου να ψάχνεις και να ενημερώνεσαι για τις επιπτώσεις που έχουν οι καταναλωτικές σου πράξεις σε αυτούς που τον μοιράζονται μαζί σου, γιατί σίγουρα αν ήσουν και συ στη θέση του αδύναμου θα ήθελες κάποιος να νοιαστεί για σένα.

Κάθε φορά που αγοράζεις ζωικά προϊόντα γίνεσαι ο ηθικός αυτουργός στην κακοποίηση και δολοφονία εκατοντάδων αθώων πλασμάτων.
Δεν είναι δικαίωμά σου με βάση τις δικές σου παραδόσεις, συνήθειες ή απόψεις να αρνείσαι στους άλλους τα δικά τους δικαιώματα και να τους κακοποιείς. Αυτό είναι καθαρά ή έννοια του ρατσισμού και του φασισμού.
Ακόμα και αν δεν πιστεύεις ότι μία βίγκαν διατροφή μπορεί να σταματήσει τη ζημιά στο πλανήτη, σίγουρα θα συμφωνήσεις ότι με τον τωρινό ρυθμό των πραγμάτων ο πλανήτης είναι καταδικασμένος. Οπότε όλοι οφείλουμε να δοκιμάσουμε κάτι καινούριο.
Το να αγνοούμε τα προβλήματα ή να παριστάνουμε ότι δεν υπάρχουν, δεν είναι η λύση.
Σίγουρα δεν μπορούμε να είμαστε τόσο αγνώμονες και αλαζόνες ώστε να θεωρούμε την ικανοποίηση μιας στιγμιαίας γεύσης πιο σημαντική από τις χιλιάδες ζωές που θυσιάζονται γι’αυτήν και το μέλλον των παιδιών μας.
Καιρός να γίνουμε τα ανώτερα και εξελιγμένα πλάσματα που ισχυριζόμαστε ότι είμαστε.

Οι πληροφορίες αυτού του φυλλαδίου ήταν όλα όσα οι βιομηχανίες ζωικών προϊόντων δεν θέλουν να ξέρεις, ώστε να μπορούν να σου καταστρέφουν την υγεία και να σου παίρνουν τα λεφτά.
Τώρα όμως που έμαθες την αλήθεια, πως θα αντιδράσεις?

Το ξέρεις ότι…?
  •  Το κρέας που τρως είναι τα διαμελισμένα κομμάτια ενός αθώου, άκακου, ανυπεράσπιστου πλάσματος που υπέστη χρόνια φυλάκιση, κακοποιηση και εκτέλεση?
     
  • Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μακροζωίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια όσοι καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα ζωικής πρωτεΐνης, δηλαδή κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά είναι 4 φορές πιθανότερο να πεθάνουν από καρκίνο (και 3 φορές όσοι καταναλώνουν μέτρια) και 3 φορές πιθανότερο να πεθάνουν από διαβήτη.
     
  • Οι ολικοί χορτοφάγοι (βίγκαν) ζούνε κατά μέσον όρο 15 χρόνια περισσότερο?
     
  • Σύμφωνα με τις εθνικές ενώσεις εγγεγραμμένων διαιτολόγων του Καναδά και των Η.Π.Α., μία καλά σχεδιασμένη βίγκαν διατροφή είναι πλήρης σε όλα τα θρεπτικα στοιχεία, όπως πρωτεΐνες, σίδηρος, ασβέστιο και βιταμίνες, είναι κατάλληλη για όλα τα στάδια του κύκλου ζωής, περιλαμβανομένων της εγκυμοσύνης, της γαλουχίας, της βρεφικής, παιδικής και εφηβικής ηλικίας και βοηθά στην πρόληψη και αντιμετώπιση διάφορων ασθενειών.
     
  • Η βίγκαν διατροφή είναι πιο οικονομικά από την «παραδοσιακή» κρεατοφαγική και απαιτεί λιγότερη εργασία, λιγότερη γη, λιγότερο νερό.
     
  • Ο όρος Βίγκαν περιγράφει τον ηθικό τρόπο ζωής σύμφωνα με τον οποίο ο άνθρωπος δεν εκμεταλλεύεται τα ζώα με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε λόγο.
     
  • Δηλαδή ένας βίγκαν δεν τρώει ζωικά παράγωγα (κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά, μέλι κ.τ.λ.), δεν φοράει δέρματα, μετάξι, μαλλί, γούνα, δεν χρησιμοποιεί προϊόντα στα οποία έχουν γίνει πειράματα σε ζώα και δεν επισκέπτεται ζωολογικούς κήπους ή τσίρκο.
¨Εχουν πει:
 “Είμαι απόλυτα σίγουρος πως η ανθρώπινη φυλή, που αναπτύσσεται σταδιακά, θα σταματήσει σε κάποιο σημείο να τρέφεται με κρέας”
Thoreau

"Τίποτα δε θα επωφελήσει περισσότερο την ανθρώπινη υγεία και τις πιθανότητες επιβίωσης στη Γη όσο η στροφή σε μια χορτοφαγική δίαιτα"
Albert Einsten

“Αναρωτιέστε γιατί ο Πυθαγόρας δεν έτρωγε κρέας; Εγώ προσωπικά αναρωτιέμαι για ποιο λόγο και με τι καρδιά, ο πρώτος άνθρωπος πλησίασε το στόμα του στο πηγμένο αίμα και τα χείλια του σε ένα νεκρό πλάσμα. Πως έβαλε στο τραπέζι του πτώματα ζώων και ονόμασε φαγητό και τροφή τα πλάσματα που λίγο πριν μούγγριζαν και βέλαζαν, κινούνταν γεμάτα ζωή”
Πλούταρχος



Συχνές ερωτήσεις... 
Απαντά η ομάδα Vegan Θεσσαλονίκης


Τι είναι βιγκανισμός-veganism;
Είναι η συμπόνια στη πράξη. Είναι μια φιλοσοφία δυναμικής αβλάβειας, μια διατροφή και ένας τρόπος ζωής. O βιγκανισμός είναι ο σεβασμός προς τη ζωή που αναγνωρίζει τα δικαιώματα όλων των ζωντανών όντων και προεκτείνει προς αυτά τη συμπόνια, την ευγένεια, και το δίκαιο. Η βίγκαν διατροφή είναι το εργαλείο για να σταθούμε αντίθετοι στη βαναυσότητα και να μειώσουμε άμεσα το μαρτύριο των ζώων.
Τι σημαίνει βίγκαν/βέγκαν;
Είναι αυτός που δεν περιλαμβάνει στη διατροφή του κανένα ζωικό προϊόν και κάνει μια διατροφή βασισμένη σε τρόφιμα φυτικής προελεύσεως. Η μη χρησιμοποίηση ζωικών προϊόντων αφορά επίσης και το ντύσιμο, τα καλλυντικά, τα προϊόντα οικιακού καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής, όσο αυτό είναι πρακτικό και δυνατό. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν επιτέλους και στην Ελλάδα αρκετά προϊόντα καθαρισμού σπιτιού και προσωπικής φροντίδας που τα ίδια τα τελικά προϊόντα αλλά και τα συστατικά τους έχουν ελεγχθεί για την καταλληλότητά τους με εναλλακτικές μεθόδους, χωρίς τη χρήση πειραμάτων σε ζώα.
Οι βίγκαν με τη στάση ζωής τους προσπαθούν να κάνουν περισσότερο καλό και λιγότερο κακό και αυτό τελικά είναι μια διαδικασία ανεύρεσης επιλογών και εναλλακτικών που σέβονται και προστατεύουν τη ζωή όλων των ζωντανών όντων.
Τί τρώει ένας βίγκαν;
Γενικά τρώει ό,τι υπάγεται στις 5 ομάδες τροφών που είναι λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά, ξηροί καρποί και φυσικά όλα τα προϊόντα που φτιάχνονται με αυτές τις τροφές. Τελικά είναι εφικτό και εύκολο να είναι κάποιος βίγκαν.

Δεν είναι όμως το κρέας απαραίτητο;
Όχι και δεν έχει πεθάνει κανείς από την έλλειψή του. Απόδειξη οι βίγκαν σε όλον τον κόσμο, που ζουν, κάνουν παιδιά, θηλάζουν, αθλούνται και γενικά ζουν μία υγιή και πλήρη ζωή. Το κρέας δεν το χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε – το τρώμε μόνο για την απόλαυση, την συνήθεια, και την ευκολία μας. 
Γιατί δεν πίνουν γάλα οι βίγκαν;
Το γάλα κάθε ζώου είναι κατάλληλο για το είδος του. Για παράδειγμα, το γάλα της αγελάδας είναι κατάλληλο για το μοσχαράκι, όχι για τον άνθρωπο, και παράγεται αποκλειστικά για το μοσχαράκι. Όμως το μοσχαράκι δεν θα γευτεί ποτέ το μητρικό του γάλα γιατί σφαγιάζεται ώστε να διατεθεί αυτό το γάλα στον άνθρωπο. Πολλοί βίγκαν φτιάχνουν το γάλα μόνοι τους από αμύγδαλα ή άλλους καρπούς.
Γιατί γίνεται κάποιος βίγκαν;
Η επιλογή υπαγορεύεται από καθαρά ορθολογικά κριτήρια για μια δίκαιη και ηθική σχέση με τα άλλα ζωντανά πλάσματα. Τις τελευταίες δεκαετίες βλέπουμε μια άνευ προηγουμένου στην ιστορία της ανθρωπότητας μεγέθυνση και διόγκωση της βιομηχανικής εκτροφής ζώων. Αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη έχει ως συνέπεια τη σφαγή του ασύλληπτου αριθμού των 55 δις ζώων παγκοσμίως κάθε χρόνο. Κάποιος γίνεται βίγκαν γιατι δεν θέλει να διαπράττεται η σημερινή θεσμοθετημένη βαναυσότητα προς τα ζώα στο όνομα του/της. Δεν υπάρχει τίποτε το συγκλονιστικό και συνταρακτικό στην επιλογή αυτή. Απλά οι βίγκαν επιλέγουν να μην συμμετέχουν στο αχρείαστο μαρτύριο αισθανόμενων πλασμάτων πρωτίστως και κυρίως από τον σεβασμό τους προς αυτά.
Επίσης είναι η απάντησή τους στην κλιματική αλλαγή που προκαλείται από την εκτροφή των ζώων, για να προστατευθεί συνολικά η ακεραιότητα του περιβάλλοντος, η οποία υποβαθμίζεται από την αναποτελεσματική και μη αειφόρο πρακτική της βιομηχανικής εκτροφής ζώων.
Για πολλούς βιγκαν επιπλέον λόγοι είναι η αρμονία με την φυσιολογία του ανθρώπινου οργανισμού και η φροντίδα για την υγεία.
Είναι υγιεινή η βίγκαν διατροφή;
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι βίγκαν απολαμβάνουν ίδια ή καλύτερη υγεία και από τους απλούς χορτοφάγους και τους κρεατοφάγους. Η επίσημη θέση της American Dietetic Association είναι ότι η βίγκαν διατροφή είναι κατάλληλη για όλα τα στάδια της ζωής, αρκεί φυσικά να είναι ισορροπημένη και να περιλαμβάνει ποικιλία τροφών. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος τρώει συνεχώς τηγανιτές πατάτες ή άσπρο ρύζι είναι βέβαιο ότι δεν θα αποκομίσει τα οφέλη της βίγκαν διατροφής.


Τί γίνεται με θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη, ασβέστιο, και σίδηρος;
 Όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά υπάρχουν στην βίγκαν διατροφή και όλες οι Vegan Societies του κόσμου παρέχουν έγκυρη ενημέρωση για την βίγκαν διατροφή. Αντιστρέφοντας το ερώτημα εύλογα μπορούμε να αναρωτηθούμε:
Από που θα πάρουμε τη βιταμίνη C, τη Βήτα καροτίνη, το φολικό οξύ, το λυκοπένιο, τις ίνες, και τόσα άλλα θρεπτικά συστατικά που δεν υπάρχουν στα ζωικά προϊόντα; Αναγκαστικά θα πρέπει να βάλουμε στην διατροφή μας τις φυτικές τροφές, οι οποίες είναι πραγματικά πλούσιες σε πρωτεΐνη και στα άλλα συστατικά του κρέατος.
Kαι ακόμη η αγελάδα από πού παίρνει τις πρωτεΐνες της, το ασβέστιό της, κ.λπ. Άρα και εμείς λοιπόν γιατί να μην τις πάρουμε από πρώτο χέρι, δηλαδή από φυτικές πηγές.
Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που να έχει ανεπάρκεια πρωτεΐνης στον Δυτικό κόσμο.
Μπορεί κάποιος να γίνει αμέσως βίγκαν ή πρέπει να το κάνει σταδιακά;
Αυτό είναι καθαρά ατομική υπόθεση. Άλλοι κόβουν όλα τα ζωικά τρόφιμα «μαχαίρι», ενώ άλλοι φτάνουν εκεί περνώντας από το στάδιο του απλού χορτοφάγου (vegetarian). Και όσο πιο πολύ εμβαθύνει κάποιος στον αντίκτυπο της κρεατοφαγίας στα ζώα τόσο πιο πολύ νιώθει να πηγάζει από μέσα του η αναγκαιότητα να ξεκόψει το συντομότερο από αυτήν. Το πιο σημαντικό είναι ότι κάποιος που κάνει έστω και ένα βήμα, οσοδήποτε μικρό, στην αποφυγή των ζωικών προϊόντων, βοηθά στον περιορισμό της κακοποίησης των ζώων.
Πώς θα κάνω τη μετάβαση στη βίγκαν διατροφή;
Στο αρχικό στάδιο θα βασιστούμε σε κλασσικές συνταγές χωρίς κρέας που μας αρέσουν. Μετά με αφετηρία τα 15-20 γνωστά πιάτα, προσθέτουμε συνεχώς και διευρύνουμε με νέες τροφές και συνταγές.
Η ομάδα Vegan Saloniki αποτελείται από άτομα που επέλεξαν συνειδητά την φυτοφαγία σαν διατροφή και τρόπο ζωής. Ο σκοπός μας είναι να συμμετέχουμε ενεργά στην ενημέρωση του κόσμου και την έρευνα γύρω από τα θέματα της προστασίας των ζώων και της διατροφής. Κάνουμε συχνά συναντήσεις για να γνωριζόμαστε και να συζητάμε στις οποίες ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος. Θα χαρούμε να μιλήσουμε μαζί σας για να συζητήσουμε κάθε απορία και προβληματισμό σας και να σας στηρίξουμε στη μετάβαση σας σε ένα τρόπο ζωής και διατροφής χωρίς βία.
e-mail: vegan.saloniki@gmail.com
oμάδα Facebook: Vegan Saloniki τηλ.: 6970056962 (Ανδρέας) 6908660145 (Δήμος)





Σας άρεσε το άρθρο?
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟ FACEBOOK ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ή κάντε κλικ παρακάτω στα εικονίδια κοινωνικών δικτύων επιλογής σας: