Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα - Ξέρουμε τι τρώμε ; Το ιπτάμενο burger και άλλες ιστορίες

Το ιπτάμενο burger και άλλες ιστορίες
Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα › Εκπομπές › Περιβάλλον-Υγεία ›
 

Τι διάρκεια ζωής έχει ένα burger; Το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» ξεκίνησε ένα πείραμα αγοράζοντας διαφορετικά είδη χάμπουργκερ από όλες τις μεγάλες εταιρείες fast food στην Ελλάδα, τα οποία άφησε για μήνες σε θερμοκρασία δωματίου: αντίθετα με ότι θα είχε συμβεί με τις κανονικές τροφές, κανένα από τα χάμπουργκερ δεν μύρισε, ούτε  παρουσίασε εμφανή σημάδια αλλοίωσης. Τρεις μήνες μετά, το κρέας, το τυρί και το ψωμί των προϊόντων διατηρούν το χρώμα και την αρχική μορφή τους.

Ο φακός του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» παρακολουθεί τακτικά τα αναλλοίωτα χάμπουργκερ, ορισμένα από τα οποία ταξίδεψαν με τον Στέλιο Κούλογλου στις Βρυξέλλες, προκειμένου να παρουσιασθεί το φαινόμενο και στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, όπου αυτό το καιρό  δίνεται η μεγάλη μάχη για ένα άλλο βασικό πρόβλημα της σύγχρονης διατροφής: τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

Στις ΗΠΑ εισάγεται για πρώτη φορά στην αλυσίδα της διατροφής ένα μεταλλαγμένο ζώο, ο γενετικά τροποποιημένος σολωμός. Αμερικανοί υπέρμαχοι και πολέμιοι του μεταλλαγμένου σολωμού ανταλλάσσουν τα πυρά τους μπροστά στο φακό της εκπομπής. Tη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζει ο  Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα υγείας, John Dali.  Για το ίδιο θέμα μιλούν ακόμη η Μάχη Σιδερίδου, εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού τμήματος της Greenpeace στις Βρυξέλλες και ο  Carel Du Marchie Sarvaas, διευθυντής  αγροτικής βιοτεχνολογίας της ΕuropaBio, το λόμπι των  Βιομηχανιών Βιοτεχνολογίας  στην Ευρώπη. Ήδη, υποστηρίζει ο  τελευταίος, τα μεταλλαγμένα έχουν μπει στη διατροφή μας.

Ξέρουμε, λοιπόν, τι τρώμε; Για να απαντήσει στο ερώτημα, το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα»  καταπιάνεται και με άλλα βασικά προβλήματα της σύγχρονης διατροφής όπως οι ετικέτες των προϊόντων που καταναλώνουμε. Μήπως άλλα λένε και άλλα εννοούν ή περιέχουν; Η ομάδα της εκπομπής αγόρασε μια σειρά από προϊόντα τα οποία έδωσε για εξέταση στο εργαστήριο του καθηγητή Γενετικής Ζωικών Πληθυσμών, Ζήση Μαμούρη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Τα αποτελέσματα για τις όχι και τόσο… ειλικρινείς ετικέτες θα παρουσιαστούν στην ίδια εκπομπή που επίσης εξετάζει τα παιδικά βιβλιάρια Υγείας και το ρόλο τους στην παιδική παχυσαρκία, τα «αθώα» συμπληρώματα διατροφής και τα επιβαρυμένα προϊόντα διατροφής από περιοχές της Ελλάδας με αυξημένη βιομηχανική ρύπανση.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Σας άρεσε το άρθρο?
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σας άρεσε το άρθρο? Μοιραστείτε το στο Facebook  με ένα ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ή κάντε κλικ παρακάτω στα εικονίδια κοινωνικών δικτύων επιλογής σας: