Γιατί μυρίζει το στόμα μας όταν μασάμε σκόρδο;

Σκόρδο, ένα πανάρχαιο αντίδοτο που δρα κατά πάντων


Το σκόρδο δρα αποτελεσματικά κατά της γήρανσης, του καρκίνου, του Αλτζχάιμερ, της κατάθλιψης, των αλλεργιών, του εμφράγματος, του κρυώματος, των ιών, των μικροβίων… Η λίστα με τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ο άνθρωπος από αυτό το μικρό θαυματουργό δώρο της φύσης δεν έχει τέλος.  Καταναλώστε σκόρδο είτε στη φυσική του μορφή είτε σε μορφή δισκίων. Αν σας αρέσει, μπορείτε να το τρώτε ωμό η ελαφρά μαγειρεμένο, λιωμένο ή κομμένο σε φέτες.

Αν δεν σας αρέσει η γεύση του ή δεν σας ενθουσιάζει η χαρακτηριστική οσμή που αφήνει στο στόμα ή απορρίπτετε το φρέσκο σκόρδο για οποιονδήποτε άλλο λόγο, μπορείτε να παίρνετε συμπληρώματα σκόρδου. Είναι το ίδιο αποτελεσματικά (κατά προσέγγιση) χωρίς οσμή.

Κάθε πρωί, μετά την πρωινή γυμναστική,  παίρνουμε μια σκελίδα σκόρδο, την ξεφλουδίζουμε και την καταπίνουμε ολόκληρη. Κατά προτίμηση τη μασάμε γιατί με την ανάμειξη του σάλιου γίνονται ενώσεις υπέρ χρήσιμες. Μπορούμε εναλλακτικά να πάρουμε δυο κάψουλες συμπληρώματος σκόρδου.

Το σκόρδο πρέπει να μασιέται στο στόμα και να καταπίνεται μαζί με λίγο νερό.

Γιατί μυρίζει το στόμα μας όταν μασάμε σκόρδο;

Οι περισσότεροι θεωρούν πως η αιτία της άσχημης μυρωδιάς όταν μασάμε σκόρδο είναι το ίδιο το σκόρδο,   αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι.

Για την άσχημη μυρωδιά δεν ευθύνεται το σκόρδο αλλά το σώμα, το αδύναμο ανοσοποιητικό και η άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Ένα μικρό παιδί ή ένας υγιής άνθρωπος, όταν τρώει σκόρδο, μασώντας το, δεν μυρίζει άσχημα, μυρίζει σκόρδο. Ένας άνθρωπος με άσχημη σωματική κατάσταση, ασθενής, όταν φάει σκόρδο, αναδύει δυσοσμία από χιλιόμετρα μακριά. Δεν ευθύνεται το σκόρδο, αλλά οι τοξίνες από τα κρέατα, τηγανητά, γαλακτοκομικά που ταυτόχρονα καταναλώνει. Το σκόρδο προσπαθώντας να καθαρίσει, δημιουργεί αταξία στο σώμα και στις οσμές του.

Είναι παρατηρημένο πως οι ασθενείς μεγάλης ηλικίας που καταναλώνουν σκόρδο ταυτόχρονα κάνουν και άσχημη διατροφή.

Το σκόρδο είναι πανάκεια αλλά με προϋπόθεση μια ισορροπημένη διατροφή, με ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Είναι κι ένας καλός δείκτης και κριτήριο. Αν τρως σκόρδο και δε μυρίζεις άσχημα, αν το στομάχι σου το χωνεύει, τότε έχεις καλό ανοσοποιητικό σύστημα.

 Πως Ενεργεί το Σκόρδο;

Το σκόρδο περιέχει ένα απίστευτα σύνθετο μίγμα χημικών ενώσεων και οι επιστήμονες ακόμα προσπαθούν να ανακαλύψουν σε ποιες από αυτές τις ουσίες οφείλει τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Όμως είναι γνωστό ότι οι χημικές ενώσεις που περιέχονται στο σκόρδο έχουν ποικίλες δράσεις. Λειτουργούν ως αντιβιοτικές η αντί-ικές, ουσίες, ως παράγοντες μείωσης της αρτηριακής πίεσης, ως αναστολείς του καρκίνου, ως αποσυμφορητικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες καθώς και επιδεικνύουν προστατευτική δράση έναντι της γήρανσης των κυττάρων του εγκεφάλου.

Τα πειραματόζωα στα όποια χορηγήθηκε σκόρδο λειτουργούν καλύτερα σε προχωρημένη ηλικία και ζουν περισσότερο. Φυσικά τα πειραματόζωα δεν πήγαιναν σε τσιπουράδικα ή σουβλακερί και λοιπούς σκουπιδότοπους.

 Πώς Είναι Υπερτροφή το Σκόρδο;

Αποκλείει και κατατροπώνει τον καρκίνο.Το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει να αποφύγεις τον καρκίνο καθώς μεγαλώνεις. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν σκόρδο έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως καρκίνο του στομάχου και του παχέος εντέρου.

Όπως έδειξε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστήμιου της Μινεσότα και στην οποία πήραν μέρος 60 χιλιάδες ηλικιωμένες γυναίκες από την Πολιτεία της Αϊόβα, που έτρωγαν σκόρδο περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα, είχαν τις μισές πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου σε σχέση με αυτές που δεν έτρωγαν ποτέ.

Παράλληλα μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα και την Ιταλία, έδειξαν ότι τα άτομα που καταναλώνουν σκόρδο και κρεμμύδια, στο πλαίσιο μιας αυστηρά υγιεινής διατροφής, διατρέχουν λιγότερες από τις μισές πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του στομάχου.

Επιπλέον, το σκόρδο μπορεί να δράσει και ως χημικοθεραπευτικός παράγοντας, επιβραδύνοντας ή και καταστέλλοντας την ανάπτυξη του καρκίνου στους καρκινοπαθείς.

Νέα ερευνητικά δεδομένα από το Ογκολογικό Κέντρο Μεμόριαλ Σλόαν Κέτερινγκ στη Νέα Υόρκη δείχνουν ότι τα συστατικά του σκόρδου στην πραγματικότητα περιορίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Σε μελέτη που πραγματοποίησε ο Δρ Τζον Πίντο του Σλόαν Κέτερινγκ Ογκολογικού Κέντρου, τα καρκινικά κύτταρα του ανθρώπινου προστάτη που είχαν εκτεθεί σε ένα από τα συστατικά του σκόρδου, που είναι γνωστό ως SAMC, αναπτύσσονταν με πολύ βραδύτερο ρυθμό, ίσο με το τέταρτο του αναμενόμενου ρυθμού ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον Δρα Πίντο,είναι πλέον σαφές ότι το σκόρδο μπορεί όχι μόνο να προστατέψει τους ανθρώπους από τον καρκίνο, αλλά και να παρατείνει σημαντικά τη ζωή αυτών που έχουν ήδη προσβληθεί από τη νόσο.

Όπως αναφέρει ο Τζον Μίλλερ, ερευνητής των ιδιοτήτων του σκόρδου στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, το σκόρδο δείχνει ότι αναστέλλει την ανάπτυξη του καρκίνου σε όλους τους ιστούς, συμπεριλαμβανόμενων των ιστών του μαστού, του ήπατος και του εντέρου.

Μειώνει την χοληστερόλη. Σύμφωνα με μια σημαντική επισκόπηση όλων των επιστημονικών δεδομένων που πραγματοποιήθηκε από τον Στίβεν Γουορσόφσκι στο Ιατρικό Κολέγιο της Νέας Υόρκης, η κατανάλωση μισής έως μιας σκελίδας σκόρδου, ή ισοδύναμης ποσότητας σε συμπλήρωμα σκόρδου, είχε ως αποτέλεσμα τη μέση μείωση της υψηλής χοληστερόλης κατά 23 μονάδες, δηλαδή κατά 9% περίπου.

Στην ανάλυσή του, χρησιμοποιήθηκαν και δοκιμάστηκαν καθημερινά 900mg ταμπλέτες σκόνης σκόρδου kwai,σκόνη σκόρδου που είχε υποστεί ξήρανση με ψεκασμό και 1000 mg υδατικό εκχύλισμα Kyolic.

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι μια ή δυο σκελίδες σκόρδου ημερησίως, ή ισοδύναμη ποσότητα συμπληρώματος σκόρδου μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικά όπως και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της χοληστερόλης, τα οποία θεωρούνται επιτυχή όταν επιφέρουν μείωση της χοληστερόλης κατά 15%.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένου να επωφεληθεί κανείς από τα ευεργετικά αποτελέσματα του σκόρδου στη μείωση της χοληστερόλης, απαιτείται συνεχής λήψη σκόρδου, για χρονικό διάστημα ενός έτους, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης υγιεινής διατροφής.

Μια παρόμοια Βρετανική μετά-ανάλυση, η στατιστική ανάλυση των μέχρι σήμερα επιστημονικών δεδομένων, έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων σκόρδου είχε ως αποτέλεσμα τη μέση μείωση της χοληστερόλης κατά 12%.

Γερμανοί ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου απομόνωσαν 6 χημικές ενώσεις του σκόρδου, οι οποίες μειώνουν τη χοληστερόλη του αίματος με τρόπο ανάλογο με αυτόν του φαρμάκου mevacor που χορηγείται για τη μείωση της χοληστερόλης, καταστέλλοντας την παραγωγή της χοληστερόλης από το ήπαρ. Το σκόρδο κατέστειλε την χοληστερόλη κατά 50% στα πειραματόζωα.

Ένα από τα ισχυρότερα συστατικά του σκόρδου που επιδρούν στη μείωση της χοληστερόλης ήταν το ατζοένιο, ένα συστατικό που αποτρέπει επίσης τον σχηματισμό θρόμβων και βρίσκεται και στο ωμό και στο μαγειρεμένο σκόρδο.

Επιπλέον, το σκόρδο μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Μια διπλή τυφλή μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Γερμανία έδειξε ότι η κατανάλωση ποσότητας σκόρδου ισοδύναμης με δυο σκελίδες σκόρδου ημερησίως είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της αρτηριακής πίεσης από 171/102 σε 152/89 έπειτα από τρεις μήνες, μέσα σε πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, χωρίς κρεατοφαγία.


Πηγή

Σας άρεσε το άρθρο?
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟ FACEBOOK ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ή κάντε κλικ παρακάτω στα εικονίδια κοινωνικών δικτύων επιλογής σας: