Γάλα, Ασβέστιο, Κρέας, Οστεοπόρωση....


Πολλοί φίλοι μου πιστεύουνε ότι αν και το αγελαδινό γάλα είναι μολυσμένο με αντιβιοτικά και ορμόνες πρέπει να το πίνουμε για πρόσληψη Ασβεστίου και την αποφυγή οστεοπόρωσης. Η απάντηση μου είναι ότι το αγελαδινό γάλα περιέχει Ασβέστιο αλλά ο οργανισμός μας δεν το προσλαμβάνει. 


Η εξήγηση είναι πολύ απλή.
Ας επικεντρωθούμε στα δύο βασικά συστατικά που περιέχει ένα ποτήρι γάλα, τις ζωικές πρωτεΐνες και το Ασβέστιο. Το 58% της ζωικής πρωτεΐνης χρησιμοποιείται από τον οργανισμός μας, ενώ το υπόλοιπο 42% είναι θειικό οξύ (αρκετά όξινο). 

 Ο οργανισμός λόγο της πρόσληψης του θειικού οξέος και της οξινοποίησης, μέσω του μηχανισμού της ομοιόστασης, στην προσπάθεια του να κρατήσει σταθερό το pH των κυττάρων (που είναι 6.5) χρησιμοποιεί όλο το Ασβέστιο (το οποίο είναι αλκαλικό), με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διαθέσιμο Ασβέστιο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό. 

Πολλές έρευνες έδειξαν [1][2][3] πως η κατανάλωση πολλών ζωικών πρωτεϊνών, οδηγεί τον οργανισμό στην αφαίρεση Ασβεστίου από τα οστά, μέσω του μηχανισμού της ομοιόστασης, με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης.
 

Λύση για την πρόληψη της οστεοπόρωσης αποτελεί η κατανάλωση φυτικών πυγών Ασβεστίου όπως το σουσάμι, ταχίνι (ολικής), σπανάκι, μπρόκολο, λάχανο και 10-15 λεπτά έκθεση στον ήλιο (η βιταμίνη D βοηθάει στην απορρόφηση του Ασβεστίου).

Dr. K. Christidis
BSc, Beng(Hons), MSc, MPhil, PhD

References
[1]Hannan MT, Tucker KL, Dawson-Hughes B, Cupples LA, Felson DT, Kiel DP. Effect of dietary protein on bone loss in elderly men and women: the Framingham Osteoporosis Study. J Bone Miner Res 2000;15:2504–12.
[2]Frassetto LA, Todd KM, Morris RC Jr, Sebastian A. Worldwide incidence of hip fracture in elderly women: relation to consumption of animal and vegetable foods. J Gerontol Med Sci 2000;55:M585–92.
[3]Sellmeyer DE, Stone KL, Sebastian A, Cummings SR, for the Study of Osteoporotic Fractures Research Group. A high ratio of dietary animal to vegetable protein increases the rate of bone loss and the risk of fracture in postmenopausal women. Am J Clin Nutr 2001;73:118–22.



Πηγή
Σας άρεσε το άρθρο?
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟ FACEBOOK ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ή κάντε κλικ παρακάτω στα εικονίδια κοινωνικών δικτύων επιλογής σας:

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Όσον αφορά τα άλλα είδη γάλατος τι ισχύει;