Μην τσιμπάτε το Δόλωμα - Τα ψάρια ΔΕΝ είναι υγιεινή τροφή!!!

Μην τσιμπάτε το Δόλωμα - Τα ψάρια ΔΕΝ είναι υγιεινή τροφή!!!

Εδώ είναι τέσσερα γεγονότα που ίσως δεν ξέρετε για τα ψάρια:

1. Τα ψάρια είναι πλούσια σε χοληστερόλη.

Ως τρόφιμα για την υγεία, τα ψάρια ψάρι έχουν  μια φήμη ότι κάνουν καλό στην καρδιά. Οι άνθρωποι που επιλέγουν τα ψάρια για  να προστατεύσουν την καρδιά  τους μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι τα ψάρια είναι συχνά πλούσια σε χοληστερόλη.

Ενώ μία μπριζόλα χωρίς κόκκαλο 85 γραμμαρίων περιέχει 70 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης, η ίδια ποσότητα γαρίδες περιέχουν 161 χιλιοστόγραμμα. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η διαιτητική κατανάλωση χοληστερόλης αντιστοιχεί με αυξημένο κίνδυνο για απόφραξη αρτηρίας .

Τα καλά νέα είναι ότι με την εξάλειψη των τροφίμων που περιέχουν χοληστερόλη, όπως τα ψάρια, και επιλέγοντας φυσικές χωρίς χοληστερόλη φυτικές τροφές, οι άνθρωποι μπορεί να μειώσουν  τόσο τα επίπεδα της χοληστερόλης τους όσο και τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Η έρευνα έχει δείξει ότι κάθε μείωση 1 τοις εκατό της χοληστερόλης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 2 τοις εκατό.

2. Τα περισσότερα από τα λιπαρά οξέα στα ψάρια δεν είναι υγιή λιπαρά για την καρδιά.
Ενώ τα ψάρια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά, τα περισσότερα λιπαρά στα ψάρια δεν είναι υγιή για την καρδιά. Μεταξύ 15 και 30 τοις εκατό του λίπους στα ψάρια είναι πραγματικά κορεσμένο λίπος , το  οποίο διεγείρει το ήπαρ ώστε να παράγει περισσότερη χοληστερίνη. Οι τροφές πλούσιες σε λίπη συνδέονται με την κακή έκβαση υγεία της καρδιάς.

Τα ψάρια συχνά φημίζονται ότι είναι χαμηλά σε λιπαρά, αλλά αυτό δεν είναι συχνά η περίπτωση: το 52 τοις εκατό των θερμίδων στον σολομό προέρχονται από το λίπος. Τα φυτικά τρόφιμα, από την άλλη πλευρά, είναι συχνά φυσικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Μόνο το 2 τοις εκατό των θερμίδων του ρυζιού και 4 τοις εκατό των θερμίδων στα φασόλια προέρχονται από το λίπος. Η έρευνα έχει δείξει ότι οι δίαιτες χαμηλές σε λιπαρά είναι τα καλύτερα για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Το 1990, ο Dr. Dean Ornish, MD, απέδειξε ότι μια χορτοφαγική δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι ικανή να ανατρέψει τις καρδιακές παθήσεις. Έβαλε ασθενείς με καρδιακή νόσο σε μια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, φυτικά βασισμένη διατροφή, και μέσα σε ένα χρόνο, το 82 τοις εκατό έδειξε μετρήσιμη αντιστροφή της φραγμένης  στεφανιαίας αρτηρίας τους.
3. Τα συμπληρώματα με ιχθυέλαιο μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.
Τα τελευταία χρόνια, το ιχθυέλαιο χαιρετίστηκε ως μια θαυματουργή θεραπεία για τα πάντα, από καρδιακή νόσο μέχρι και άνοια. Πολλοί άνθρωποι παίρνουν συμπληρώματα με ιχθυέλαιο για να αυξήσουν την πρόσληψη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι σημαντικά για τη διατήρηση της κυτταρικής λειτουργίας. Δυστυχώς, μελέτες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι από τους ισχυρισμούς υγείας που συνδέονται με το ιχθυέλαιο μπορεί να είναι αβάσιμες.

Μια ολοκληρωμένη  ανάλυση έρευνας από το  American Medical Association  με συμμετοχή από 20 μελέτες και περισσότερους από 68.000 ασθενείς έδειξε καμία σύνδεση μεταξύ ιχθυελαίου και της υγεία της καρδιάς. Ομοίως, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine ανέφεραν ότι οι ασθενείς οι οποίοι παίρνουν συμπληρώματα με ιχθυέλαιο δεν μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων .

Επιπλέον, πρόσφατες εκθέσεις δείχνουν καμία συσχέτιση μεταξύ των συμπληρωμάτων ιχθυελαίων και την πρόληψη ή τη βελτίωση των συμπτωμάτων της άνοιας . Η έρευνα έχει ακόμη δείξει ότι και τα ωμέγα-3 συμπληρώματα μπορεί να αυξήσουν το διαβήτη και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη . Ευτυχώς, πολλές φυτικές τροφές περιέχουν άλφα-λινολενικό οξύ ή ALA, η οποία είναι η μόνη απαραίτητη ωμέγα-3 λιπαρό οξύ. Εξαιρετικές πηγές του ALA περιλαμβάνουν τα καρύδια, η σόγια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, λιναρόσπορο, αβοκάντο, και το μπρόκολο.

Επιλέγοντας μια διατροφή πλούσια σε αυτά τα τρόφιμα, οι άνθρωποι μπορούν να αποκομίσουν όλα τα οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, χωρίς καμία από τις παρενέργειες που σχετίζονται με την κατανάλωση ψαριών. Η έρευνα έχει δείξει ότι ακόμη και οι γυναίκες που ακολουθούν δίαιτες vegan έχουν υψηλότερα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους από εκείνους που καταναλώνουν δίαιτες πλούσιες σε ψάρια, κρέας και γαλακτοκομικά.

4. Τα ψάρια είναι γεμάτα ρύπους.

Επειδή τα ψάρια και τα οστρακοειδή ζουν σε όλο και πιο μολυσμένο περιβάλλον, οι τοξίνες από το νερό συσσωρεύεται στο σώμα τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα ψάρια σε όλο τον κόσμο περιέχουν επικίνδυνα υψηλά επίπεδα υδραργύρου.

Η έκθεση σε υδράργυρο, η οποία είναι ένα τοξικό μέταλλο, έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου για καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, και ακόμη και το θάνατο. Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε μια σχέση μεταξύ της έκθεσης στον υδράργυρο και του  διαβήτη. Μεταξύ των σχεδόν 3.000 συμμετεχόντων, εκείνοι που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες υδραργύρου κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 18 ετών είχαν 65 τοις εκατό μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάπτυξη διαβήτη.

Τα ψάρια περιέχουν επίσης μη ασφαλή επίπεδα πολυχλωριωμένων διφαινυλίων, οι οποίες είναι επικίνδυνες χημικές ουσίες που έχουν συνδεθεί με νευρολογικά προβλήματα και γενετικές ανωμαλίες σε βρέφη που έχουν εκτεθεί. Μια δίαιτα με βάση φυτά μειώνει αυτόματα την έκθεση σε αυτές τις τοξίνες.



Πηγή 

Physicians Committee for Responsible Medicine




Σας άρεσε το άρθρο?
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟ FACEBOOK ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ή κάντε κλικ παρακάτω στα εικονίδια κοινωνικών δικτύων επιλογής σας:

Δεν υπάρχουν σχόλια: