Dominion - Κυριαρχία (2018)... Το ντοκιμαντέρ που ίσως σου αλλάξει την ζωή!!!


Dominion - Κυριαρχία. (2018)... Το ντοκιμαντέρ που ίσως σου αλλάξει την ζωή!!! (5/5 αστέρια)

Το νέο ντοκιμαντέρ για τα δικαιώματα των ζώων εκθέτει τις τρομακτικές αλήθειες της γεωργικής βιομηχανίας των ζώων. Γράφτηκε και σκηνοθέτησε ο Chris Delforce, ο οποίος επίσης εκτέλεσε και τα δύο καθήκοντα στο ντοκιμαντέρ "LUCENT" που εγκαινιάστηκε το 2014 στην Αυστραλία. Η ταινία αφηγείται ο Joaquin Phoenix (ο οποίος επίσης διηγήθηκε το ντοκιμαντέρ του 2005 για τα δικαιώματα των ζώων κλασικό 'EARTHLINGS'), ο Rooney Mara, ο Sia, ο Sadie Sink, η Katherine von Drachenberg και ο ίδιος ο Delforce. Νομίζω ότι η ταινία είναι ένα απόλυτο αριστούργημα, που πρέπει να το δούμε όλοι!

Ο Delforce και το πλήρωμά του χρησιμοποιούν drones και χειροκίνητες κάμερες (συμπεριλαμβανομένων πολλών κρυφών) για να καταγράψουν τη φρίκη της σύγχρονης ζωΪκής γεωργίας. Εξετάζει πώς τα διαφορετικά ζώα χρησιμοποιούνται για φαγητό, ψυχαγωγία, έρευνα και ένδυση, ενώ παράλληλα θέτουν ερωτήματα σχετικά με την ηθική της χρήσης των ζώων με αυτούς τους τρόπους. Η ταινία αναλύει επίσης πόσα διαφορετικά είδη ζώων κακοποιούνται με τους δικούς τους διαφορετικούς τρόπους, ενώ ο Φοίνιξ και άλλοι αναφέρουν αυτές τις πληροφορίες. Ο τίτλος φυσικά προέρχεται από την πεποίθηση του ανθρώπου ότι έχουμε κυριαρχία πάνω σε μη ανθρώπινα ζώα.

Η ταινία είναι εξαιρετικά ολοκληρωμένη και εκπαιδευτική. Για όσους γνωρίζουν πολύ λίγα για τη κτηνοτροφία των ζώων, αυτή η ταινία θα πρέπει να τους απομακρύνει. Θα έλεγα ότι είναι ακόμα πιο εμπεριστατωμένο, σε λεπτομερείς πληροφορίες, από το «EARTHLINGS». Δεν νομίζω ότι είναι τόσο κλασικό όσο αυτό το αριστουργηματικό όλων των εποχών όμως (κατά τη γνώμη μου). Είναι εξίσου δύσκολο να παρακολουθήσετε και συναισθηματικά συγκλονιστικό, οπότε φυσικά θα είναι πολύ δύσκολο να βάλετε κάποιον που δεν είναι βέγκαν να το παρακολουθήσει. Αν μπορούν να πεισθούν όμως, νομίζω ότι αυτή η ταινία θα μπορούσε να είναι φοβερή σε αυτό το κίνημα. Είναι αναμφισβήτητα μία από τις σημαντικότερες ταινίες που έγιναν ποτέ (κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον).



Δεν μπορείς να αλλάξεις κανέναν, παρά μόνο έναν άνθρωπο. Εσένα. Στους υπόλοιπους μπορείς απλά να φυτέψεις ένα σπόρο. Αν το έδαφος είναι γόνιμο και έτοιμο, ο σπόρος μπορεί να γίνει ανθός. Ελπίζω μετά την προβολή αυτού το ντοκιμαντέρ – που ευτυχώς πλέον υπάρχει ολόκληρο online και γι αυτό και το μοιράζομαι – να φυτέψω κάτι μέσα σου. Όχι ενοχές, όχι θυμό. Αλλά τη θέληση για αλλαγή. Τη θέληση να μάθεις την αλήθεια. Τη θέληση να δεις με τα μάτια της καρδιάς σου.

Δεν ξέρω αν θα πρέπει να σου πω “καλή προβολή”. Σίγουρα όχι. Ξέρω όμως ότι στο τελευταίο λεπτό του Dominion η φωνή μου θα είναι δίπλα στο αυτί σου και θα σου ψιθυρίζει “καλωσόρισες” και με τη σκέψη μου θα σου κάνω μία αγκαλιά.








Πηγή: Συλλογή ταινιών & ντοκιμαντέρ Peris


Σας άρεσε το άρθρο?
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟ FACEBOOK ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ή κάντε κλικ παρακάτω στα εικονίδια κοινωνικών δικτύων επιλογής σας:

Δεν υπάρχουν σχόλια: